По-рано днес Калин Георгиев заяви, че е взел своето решение, защото е човек, който носи отговорност.

"Аз съм взел своето решение и съм го докладвал на министър Цветан Цветанов. Очаквам връщането му от чужбина и ще видим какво ще реши той", заяви пред журналисти главният секретар на МВР в отговор на въпрос дали би подал оставка след критиките на премиера за случаите на полицейско насилие и инцидента, при който заподозреният за убийството на Мирослава от Перник се самоуби, предаде БТА.

Тази сутрин Бойко Борисов заяви, че Цветанов е трябвало да "вземе главата" на някой от големите началници, като подчерта, че специално Георгиев трябва да понесе своята отговорност.
"Когато бях главен секретар, за всички операции на МВР излизах и отговарях аз. Сега на Калин Георгиев не съм му чул гласа", заяви министър-председателят. На въпрос, ако беше на мястото на Цветанов, щеше ли да смени главния секретар, той отговори, че щял да го пита следното: "Вие първо как обучавате, как подготвяте, как контролирате изпълнението на полицейските операции? Ако вие сте в строителството, това означава, че вашите кофражисти са направили така кофража, че ви е изтекъл бетонът и трябва всичко да разрушите, да дадете много пари и да изпуснете сроковете".
Премиерът обаче изтъкна, че решението трябва да бъде взето от министъра.

"Има различни равнища на отговорност и различни управленски решения, които са взимани. Естествено, аз съм длъжен да се съобразя с критиките на премиера", коментира по-късно Калин Георгиев.
Той добави, че трябва да говори по-дълго, но пресконференцията, в която участва - за усложнената зимна обстановка - нe е по темата, цитира го "Фокус".

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че ще предложат да бъде създадена анкетна комисия, която да провери случаите в Перник и със сем. Начкови. За това настояха и от опозицията, но бяха категорични, че тя трябва да бъде оглавявана не от депутат от управляващата партия, както се предлага. От БСП продължават да настояват и за оставката на Цветан Цветанов.