Това установи разследването на нашумялата “Кантора за имотни измами”, ударена през април т.г, съобщи в. "24 часа".
Тогава 46-годишната Иванка Томова бе арестувана заедно с 54-годишен свой съдружник, след като няколко месеца преди това столичната полиция задържа 45-годишният й съпруг и също адвокат Константин Томов, както и един от помощниците им - 45-годишният Васил Петров с прякор Бахамата. Криминалистите установиха, че Томови, които имали адвокатска кантора в София, са придобивали с фалшиви документи недвижими имоти, собственост на починали хора без наследници или хора с психични отклонения.

Оказва се обаче, че преди 4-5 г. Иванка Томова изфабрикувала за себе си и съпруга си Константин фалшиви дипломи за завършено юридическо образование от УНСС. Наскоро приключилата експертиза по разследването установила, че дипломите не са истински и двамата никога не са били студенти там.

След като наели кантора на ул. “Г. С. Раковски” в центъра на столицата, Томови започнали да се занимават с правни консултации, опознали схемите, по които се прехвърлят имоти, и постепенно въвлекли в тях полицай и адвокат, за да заграбват имоти на столичани без наследници. Разкрити са над 20 придобити и продадени по измамната схема жилища.

В края на юни столичната полиция задържа и последният от помагачите на двойката измамници - кумът им Иван Иванов, който е полицай в Първо РПУ. На 5 юли състав на Софийския апелативен съд го остави за постоянно в ареста. Според прокуратурата полицаят е използвал служебното си положение, за да черпи неправомерно информация от масивите на МВР, след което да я дава на измамниците.

По делото се чакат редица експертизи, събрани са огромен брой доказателства. Тепърва ще се установява и какъв е размерът на щетите, нанесени от бандата.