Разделянето на служителите на МВР на работещи първа или трета категория труд може да се приеме и с внесените вече предложения за промени на Закона за МВР, сроковете са февруари 2016 година, каза пред журналисти в МС Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Работещите в администрацията на МВР ще бъдат в 3-та категория труд, а тези които са на полеви дейности, ще бъдат в 1-ва категория труд, каза преди дни финансовият министър Владислав Горанов.

Категоризацията няма да се отрази върху заплащането на служителите, тя ще освободи ресурс и ще възстанови една справедливост, коментира той.

Ще обясним как ще направим тази реформа, когато сме готови, посочи днес Бъчварова.

Около 2300 души от системата на МВР ще преминат в държавната фирма (ДП "Център за предоставяне на услуги"), която ще поеме административното обслужване на гражданите. Фирмата трябва да заработи от февруари 2015 г., каза още вътрешният министър.
Служителите в ЦПУ ще са трета категория труд.

Не се очаква това да оскъпи издаването на личните документи и регистрационните табели, обяви вицепремиерът.

"Не, по никакъв начин. Има си наредба, това трябва да се уточни много ясно. Таксите са разходно ориентирани и по този начин ще продължи предоставянето на услуги. Ако има фактор, който оскъпява, да речем табелите от нов материал или нещо друго...", коментира Бъчварова, цитирана от БНР.

Всички рапорти за напускане на полицаи вече са подписани. Докато през 2013 и 2014 година обаче са напускали около 4000-4500 служители на МВР годишно, от началото на 2015 г., заедно със сега подадените около 500-600 рапорта, те са общо 2000, каза вицепремиерът.
Ще има наказания за служителите на МВР участвали в протестите, ако установят нарушения, но няма да има нарочни санкции и гонения, добави Румяна Бъчварова.

Не се отказваме от реформите в МВР, подчерта вътрешният министър.

"Управлението не е застрашено. Полицейският протест сам по себе си е доста драстичен, защото за България той е необичаен. Оставам на позициите си и ще ги защитавам", заяви по-рано по Нова телевизия Бъчварова.

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За напусналите МВР