Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев от 3 юли за директор на новосъздадената Главна дирекция ”Охранителна полиция” е назначен комисар Тодор Гребенаров, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство. Досега той беше на длъжността директор на ГД ”Национална полиция”.

Със заповед на министър Йовчев от същата дата за директор на новосъздадената Главна дирекция “Криминална полиция” е назначен Константин Титянов. Досега той изпълняваше длъжността зам.-директор на ГДНП.

Двете нови дирекции са създадени с текстове от новоприетия Закон за МВР на мястото на ГД "Национална полиция".

При представянето на Гребенаров и Титянов Светлозар Лазаров обяви, че сред основните приоритети в дейността на Главна дирекция “Криминална полиция” ще бъде противодействието на групите за наркотрафик и за принуда, икономическата и битова престъпност.

По думите на Лазаров усилията на Главна дирекция “Охранителна полиция” пък ще бъдат насочени към опазване на обществения ред, превантивната работа за намаляване и недопускане на тежки пътно-транспортни произшествия, патрулно-постовата дейност, лицензионните режими.

От своя страна Константин Титянов заяви пред служителите, че структурните промени няма да предизвикат кадрови сътресения.

На досегашните си длъжности са преназначени директорите на главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Захарин Пенов и Николай Николов.