При прегласуване „за” гласуваха 126 народни представители от БСП, ДПС и "Атака", „против” бяха 74 от ГЕРБ. Ветото трябваше да се обсъди и законът да се прегласува вчера, но бе отложено.

Повече от два часа депутатите дискутираха кога е била по-полицейска държавата - сега или по времето на предишните управляващи.
ГЕРБ твърдят, че законът не е полезен за държавата, вреден е за системата за национална сигурност, елиминира се конкурсното начало, а социалните придобивки на полицаите няма да бъдат въведени, защото не са финансово осигурени. От Коалиция за България и "Атака" посочиха че промените са желани от полицейските служители, а с ветото си президентът е подкрепил политиката на опозицията.

„Министърът една година нарушава закона, използвайки механизма „комисар за един ден”. Една година стоим в заграждения в нарушения на специалния закон за събранията, митингите и манифестациите”, каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност. 

„Може би вие сте част от нея. Нека ви припомня операцията в Лясковец – това не е ли некомпетентност? Полицейщината е в момента. Ползвате МВР само за лични и бизнес интереси. Фалирахте министерството”, заяви Цветанов.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов опонира: "Току-що казахте, че съм част от организираната престъпност, но вие сте осъден на първа инстанция”.

Задкулисието ме осъди на първа инстанция. Знаем, че вие сте част от това задкулисие, от организираната престъпност”, отвърна му Цветанов.

Стигна се до реплики, извън темата между Вежди Рашидов от ГЕРБ и Антон Кутев от левицата.

„Миналия път тук солистът на ансамбъл „Филип Кутев" и се упражняваше на тази тема, той е специалист по всичко. Ще му дам на него един съвет и на вас също. Имаше един филм „Специалист по всичко" с Апостол Карамитев и Калоянчев. И там имаше реплика. Питат го за какво служат зъбите, отговорът беше: за да си държи човек езика зад тях. Дръжте си езика, защото тук ще си позволя да защитя и Бойко Борисов, той винаги е бил професионален полицай. Никога не е завършвал „Изкуствознание" в Москва и не се е прехранвал от чорапогащи", заяви Рашидов.

В отговор Кутев коментира, че никога не е подлагал на съмнение художествените му качества.

"Както крещите от мястото, не показвате културата на културен министър, даже и на бивш. Искам да ви кажа, че Филип Кутев е човек, който почина през 80-те години. Пожелавам ви 30-40 г. след дългия ви живот хората да говорят за вас. Не се съизмервайте с Филип Кутев, малък сте за него".

В спора се намеси зам.-председателят на парламента Мая Манолова, която помоли изказванията да са по темата на дебата с думите "Говорим за МВР, не за изкуство".
Тогава Рашидов попита дали може да си говорят за чорапогащи.