Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти след дебатите във вътрешната комисия в НС относно бюджета на МВР.

Предложеният бюджет бе приет с 9 гласа „за” и 6 „против”.

Идеите за реформи в МВР предизвикаха брожение сред полицаите, доведоха до протести и блокиране на улици и пътища.
"Ябълките на раздора" се оказаха обезщетенията при пенсиониране, годините за прослужено време и отпуските.

Министър Бъчварова уточни, че тъй като предложението за отпадането на текстовете от Преходните и заключителни разпоредби на Бюджет 2016 трябва да дойде от депутат, самото оттегляне е ангажимент на Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия), която лично ще го внесе между първо и второ четене.

„Целият текст от 9 до 16 параграф отпада и оттук нататък продължава обсъждането само в частта, която е за социалния пакет, но там има няколко теми, които би трябвало да се обсъдят. Едната е размерът на отпуските, порционът остава и няма да се променя – малко са промените, които ще бъдат направени”, заяви Бъчварова.

Бъчварова посочи също, че за 2015 г. 3,3% е намалението на реално заетия персонал в МВР.

Със законопроекта за държавен бюджет за 2016 година, предвидените разходи за МВР са 1,127 млрд. лева, в това число 999 млн. лева за персонал, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи, каза още Румяна Бъчварова.

„Това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР. Във всички структури на министерството са обявени и постоянно се провеждат конкурси за назначаване на държавни служители. През 2015 година са предприети действия за оптимизиране на дейностите, извършвани във връзка с охрана на държавната граница вследствие на засиления миграционен натиск. Намален е броят на командированите служители наполовина”, обясни Бъчварова.

По думите й, са предприети действия за оптимизиране на вътрешните постове в структурите на МВР.
„Предвидено е поетапно оптимизиране на 91 поста с около 509 служители на длъжности с полицейски правомощия, които да бъдат заменени от лица, работещи по трудово правоотношение”, обясни министърът.

Според Бъчварова изключително е наложително осигуряването на нова техника за полицейските структури, а именно компютри и минимум 1500 полицейски автомобила за подмяна на старите.

„Последната доставка на нови автомобили в МВР е осъществена през 2008 г. Разходите за издръжки и други разходи са намалени със 7 млн. лева, а за капиталови с 1 млн. лева. По този начин не може да бъде финансово осигурено изпълнението на основните дейности, осъществявани от структурите на министерството”, заяви Бъчварова.

По думите й, стойността на непредоставеното вещево имущество на униформените служители за периода 2011-2014 година възлиза на 21 млн. лева.

„Неосигуряването на заявените финансови средства за издръжка по бюджет на МВР води до невъзможност за обезпечаване на униформения състав с необходимото вещево имущество срещу 5 млн. лв., които ни бяха отпуснати тази година, да осигурим голямата част на летните униформи на полицаите”, каза още Румяна Бъчварова.

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За напусналите МВР