Бойците на опозицията навлязоха снощи в Триполи, а верните на либийския лидер войски капитулират, множество хора излязоха по улиците, за да празнуват, разкъсвайки плакатите на Кадафи, предаде Ройтерс.

Ожесточени сражения се водят около комплекса, в който се намира резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи.
Дипломат, пожелал анонимност, твърди, че Муамар Кадафи се намира в резиденцията си в Баб ал Азизия. Около комплекса, който представлява укрепена крепост, днес се водят ожесточени сражения. Почти всички сгради в Баб ал Азизия бяха изравнени със земята при няколко бомбардировки на НАТО.
Предполага се обаче, че Кадафи има няколко бункера в своята резиденция.

Танкове излязоха от комплекса и започнаха да обстрелват район на града, съобщи представител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс. Силите на Кадафи са разположили танкове и близо до пристанището на Триполи.

Лидерът на Преходноия национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви по обяд пред дубайската Ал Арабия, че все още има някои гнезда на съпротива, но те ще бъдат ликвидирани до 48 часа. Кадафи би трябвало да е в резиденцията или околните райони, но никой не знае със сигурност къде е, казва главата на бунтовниците.

По-късно на пресконференция в Бенгази той заяви, че се надява Кадафи да бъде заловен жив и обеща честен процес. Той каза още, че уважава лидерите на въоръжените групи, но "някои действия на техните последователи го тревожат".

Синът на Муамар Кадафи Хамис е насочил своите сили към завладения от либийските бунтовници център на Триполи, съобщи по-рано Ал Арабия, цитирана от Ройтерс. Хамис Кадафи командва 32-а бригада от либийската армия "Хамис", която е едно от най-добре въоръжените и обучени либийски военни части. 

Опозиционните сили вече поеха контрола над няколко столични квартала.
Либийските бунтовници вече контролират 95 процента от Триполи, съобщи техният най-високопоставен дипломатически представител в Лондон, цитиран от Асошиейтед прес. Махмуд Накуа уточни, че в либийската столица все още има няколко гнезда на съпротива, но увери, че въстаниците затвърждават своя контрол над града.
Представители на политическия орган на либийските бунтовници - Преходния национален съвет (ПНС), пътуват към Триполи, предаде Франс прес, като се позова на бунтовник.

Бунтовниците развяват флаговете на опозицията, палят знамената на режима и стрелят във въздуха, ликувайки, след като стигнаха до Зеления площад в Триполи, показаха телевизиите. Опозиционните сили дори преименуваха мястото, където Кадафи е произнасял множество речи, в Площад на мъчениците, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирна от БТА.
Привърженици на либийската опозиция пък се събраха във Вашингтон и Лондон, за да празнуват победата на бунтовниците.

По улиците на Триполи вече са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под засилена охрана. Бунтовническите отряди се опитват да поддържат реда в либийската столица, но вече се появиха информации за мародерства и грабежи.

Американският президент Барак Обама заяви тази сутрин, че Муамар Кадафи трябва да признае, че вече не контролира Либия, това е най-сигурният начин да се сложи край на кръвопролитията в страната. 
ЕС и много от лидерите на европейски държави призоваха Кадафи да се оттегли.

При настъплението на бунтовниците, започнало вчера, бяха задържани двама от синовете на Кадафи - Сейф ал и Ислам и Саади. През юни Международният наказателен съд издаде заповеди за задържане на Кадафи, Сейф ал Ислам и началника на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси по обвинения в престъпления срещу човечеството. Информацията за задържането на Саади, третия син на Кадафи не е потвърдена.
Най-големият - Мохамед бе задържан под домашен арест в къщата си в Триполи. Бунтовниците са гарантирали безопасността на него и семейството му. Мохамед не се е занимавал с политика.
Днес бе съобщено, че Ал Мутасим, един от синовете на Кадафи, е в резиденцията Баб ал Азизия в Триполи.

Синът на шефа на разузнаването е бил убит при сражения с бунтовниците вчера, съобщи "Ал Джазира". Според катарския телевизионен канал той командвал едно от силовите подразделения, които влезли в бой с настъпващите към Триполи сили на опозицията.

Премиерът на либийския режим Ал Багдади ал Махмуди се намира в хотел в Тунис, съобщиха АП и БТА, като цитират говорител на бунтовниците, базиран в Лондон. Той е блокиран в хотел на остров Джерба. Туниската армия е обградила с кордон хотела, а стотици либийци се опитват да си пробият път до него.

Битките за Триполи са отнели за по-малко от денонощие живота на над 1000 души, сочат данни на либийското здравно министерство.