На заседанието ще бъде обсъден случаят „Скрипал“ и ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя, а в състава му са включени членове на правителството, ръководителите на специалните служби и представител на Президента на Република България.

Във вторник министър-председателят Бойко Борисов нареди посланика ни в Москва Бойко Коцев да се върне в София за консултации с правителството. Мярката е заради напрежението между Русия и Запада след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Българската реакция е ход, с който страната ни се опитва да отговори на исканията на европейските си партньори, но и опитва да запази баланс в дипломатическите отношения с Русия.

Днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че България трябва да бъде солидарна по случая с Великобритания и развитите демократични общества. 

Британският посланик Ема Хопкинс каза, че имат сериозни съдебно-медицински доказателства, правени в независими лаборатории, че Сергей Скрипал е отровен от Кремъл. 

Според руския посланик Макаров, вината на Русия не е доказана.

„Считам, че позицията на България в тази ситуация е много разумна и добре претеглена, а именно решението на вашия министър-председател – първо да се получат доказателства, а после да се взима решение, а не обратното. Не може заради солидарността да забравяш своите национални интереси и смятам това за неправилно", каза н.пр. Анатолий Макаров пред Нова телевизия.

И подчерта: "Уверен съм, че рано или късно правдата ще възтържествува и всичко ще си дойде на мястото. Русия винаги е била, а и ще бъде надежден партньор и на България, и на ЕС”.

Два пъти преди решението посланикът ни в Русия да бъде извикан, от МВнР категорично съобщиха, че България няма да отзовава дипломати, макар че между Борисов и външния му министър Екатерина Захариева имаше лек разнобой. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева определи действията на страната ни като нормална дипломатическа практика.

Президентът Румен Радев също зае позиция за дипломатическите ходове на правителството по случая "Скрипал". "Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. За такъв сериозен случай са необходими доказателства. Солидарността не трябва да бъде и едностранна”, каза президентът.