Този инцидент е само елемент от поредица посегателства от страна на Русия. Тя непрекъснато нарушава правото – провежда кибератаки, свали полет в Украйна, меси се в Черна гора... Ние повече няма да търпим подобни неща, заяви посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс пред Нова тв.

Тя подчерта, че страната й има доказателства и за това, че в последните 10 години Москва „развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят”.

Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество. Отвърна със сарказъм. 24 са на брой публикациите в Русия, които манипулират общественото мнение. Срещаме внушения, като например, че Тереза Мей е разработила „Новичок”, че сме искали да провалим световното първенство, коментира дипломатът.

Тя благодари за заявената подкрепа и солидарност от страна на България. "Разбираме, че има много страни като България, които поради икономически, географски и енергийни съображения е много трудно да вземат решение за крайни стъпки срещу Москва.
Не можем да настояваме за заставане на наша страна. Но България присъства в тази реакция на международно равнище, за което сме благодарни. Не искаме да се върнем в ерата на Студената война. Трябва заедно да се изправим, за да има пренастройване на международния ред и Русия отново да се върне на масата на преговорите, каза още посланик Хопкинс.

Тя изрази увереност, че и след напускането на ЕС Великобритания ще остане партньор на България и на страните от съюза.