Оказа се, че президентът не е бил информиран за решението на премиера Бойко Борисов да извика в България посланика ни в Русия Бойко Коцев за консултации във връзка със случая „Скрипал“.

"
Решението за отзоваване на нашия посланик е в правомощията на правителството. Това е стъпка, която не е съгласувана с мен", заяви президентът Румен Радев.

Той зае позиция за дипломатическите ходове на правителството по случая "Скрипал".

"Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. За такъв сериозен случай са необходими доказателства. Солидарността не трябва да бъде и едностранна”, каза президентът.

Той припомни искането си за солидарност от ЕС във връзка с намесата на Турция в нашия изборен процес

„Точно преди една година, на Европейски съвет пред Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и всички останали европейски лидери много ясно поисках солидарност от всички тях за намесата на Турция в нашия изборен процес. Такава солидарност и до ден днешен очаквам. За съжаление не я чух на пресконференцията във Варна”, каза българският президент.

Според Радев, на срещата във Варна Ердоган е изложил ясно исканията на Турция. Българският премиер Бойко Борисов повторил турските искания към България, смята президентът.  Нито един от европейските лидери не е защитил исканията на страната ни, както и не е изразил солидарност с нас, добави Радев.