В Черно море се срещат видовете обикновен делфин, афала и муткур (морска свиня). Инструкциите се валидни и за трите вида, съобщиха от министерството.

Съветите са разделени на две групи. Първата се отнася за незаседнали екземпляри, които се намират в опасна близост до брега, но могат да отплуват сами.

Втората група съвети е за заседнали в плитчините делфини или изхвърлени на бреговата ивица, които не могат да отплуват без чужда помощ.

В сайта на МОСВ могат да се видят и телефоните за контакт с регионалните инспекции по околната среда и водите в Бургас и във Варна. Те трябва да бъдат информирани преди пристъпване към действия за оказване на помощ на бедстващи китоподобни.

Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред bTV по-рано през деня. По думите й тези мрежи са с по-широка плетка, заради което делфините по-лесно се заплитат в тях и се задушават.

„Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие. Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми”, заяви Василева.

По повод случая, в който делфинче умря край Ахтопол, Василева поясни как да се помогне на бедстващ делфин.

„Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето”, поясни Василева.

Министърът на околната среда и водите съобщи още, че ще се изкачва на връх Мальовица и до Райското пръскало с алпиниста Боян Петров, като част от кампанията „Яко е да си еко”. Към тях могат да се присъединят всички, които поискат.