Искането идва на фона на скандала с унищожените дюни в защитените зони в Несебър.

Според Петър Москов от ДСБ само по този начин ще бъде защитен интересът на гражданското общество, предаде БНР.
"Няма разлика между това какво се случваше при Станишев и какво сега. Няма разлика какво се случваше по времето на Братко и Батко, за които еврофондовете бяха бащиния и по времето на Цецо и неговия кумец (оказа се, че близкият до министър Цветан Цветанов бизнесмен Тодор Бояджиев е свързан със сделката в Несебър - б.р.), които считаха, че Черноморието им е бащиния, че цялата програма "Натура" им е бащиния. Няма такава", каза той.

Още тази седмица ДСБ ще внесеме в парламента предложение за мораториум за разпореждане с държавни имоти, попадащи в обхвата на тези закони, а също така мораториум върху разпорежданията и прехвърляне на формата на собственост върху всички държавни терени, попадащи в клаузите на Закона за горите.

По думите му този мораториум трябва да действа, докато следващият парламент конституира нов кабинет.
"Очевидно това правителство ни е дало достатъчно основания да считаме, че не можем да се доверяваме за начина, по който се разпорежда с нашата, с публичната държавна собственост", добави Москов и припомни, че предложения на ДСБ за достъп до публичните природни ресурси са били отхвърлени преди месеци.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че е имало "особено фрапантни" сделки по времето на Станишев и добави: "Всички сделки искам да се разгледат. Особено тези, които са на брат му на Станишев. Имаха наглостта да говорят, че някакъв, който се познава с Цветанов, да го наричат Цецо Кумецо. А да видим новата далавера "Батко и Братко".

Петър Москов обаче даде и друг пример.
"Това, че "Витоша ски" гледа на планината като на тяхна собственост, е проблем на управлението, а не на търговски взаимоотношения. Преди месеци ние внесохме в парламента предложения, които да гарантират, че държавата и общината ще влязат в правата си тогава, когато нашите права да ползваме публичните природни ресурси са нарушени. Но това нещо беше отхвърлено. Министърът на земеделието г-н Найденов обясни, че всичко ще бъде наред, че "Витоша ски" ще бъде поставена на своето място. Но виждате какво се случва в момента – работи един лифт, а всички хора, които имат своя малък бизнес в това богатство над София, всъщност са лишени, защото не са част от корпорацията, от монопола", каза той, цитиран от БГНЕС.

Междувременно управляващите решиха да бъдат внесени законодателни промени, с които ще се забрани строителството върху дюни върху защитени територии и зони в "Натура 2000". Парламентарна анкетна комисия пък ще разследва случаи, подобни на този в Несебър.
Заради скандала ще бъде уволнен директорът на Агенцията по горите, предстои отстраняването и на шефа на РИОСВ-Бургас.