Това заяви в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след среща на министри с представители на екоорганизации по казуса с терена в Несебър, предаде "Фокус". В срещата се включи и премиерът Бойко Борисов.

Павлова каза, че забраната за строежи върху дюни ще обхване не само зона А, но и зона Б, независимо чия е собствеността. Ще се прецизира дефиницията на това - какво са дюни.
Министърът на околната среда и водите има срок от една година да предложи списък или регистър на дюните и прилежащите им територии.

Прекратяват се започнатите, но недовършени процедури за промяна на предназначението на земите, където има дюни и защитени територии, предаде БТА.
Павлова обясни, че ако досега „можеше процедури да се довършват в годините, в бъдеще правителството ще предложи това да не бъде възможно, а вече започнати процедури ще трябва да бъдат прекратени по стария ред и да се извършат само по новите условия, което съответно ще забранява промяна на предназначението на защитени територии и на дюни.”

Обсъдена е и възможността за по-широко участие на неправителствените организации и гражданите в процедурите по одобряване на подробни и общи устройствени планове и разрешения за строеж, както и при инвестиционни намерения.

Промени ще има и в Закона за горите и в закона за опазване на земеделските земи, където също ще се въведе забрана за промяна на предназначението на горски и земеделски земи, на чиято площ има дюни.
Те ще засегнат и вече влезли в сила Подробни устройствени планове (ПУП), каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Ще бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва случаи като този в Несебър, каза още Павлова. Работата на комисията ще бъде достъпна и за неправителствените организации и за медиите.
По-рано днес Бойко Борисов предложи такава комисия и заръча в нея "да има само един представител на ГЕРБ... и да работи под наблюдението на медиите и неправителствените организации".

Павлова заяви още, че решението за строеж на спорния терен в Несебър е отменено и е издадено административно наказание на главния архитект на града, който ще бъде и глобен. Разчитаме и на прокуратурата, която трябва да предприеме действия срещу всички длъжностни лица, които са участвали в този процес, каза още министърът.

Ако не бях предприела действия, през август-септември 2009 г. щеше да е застроено цялото Черноморие, каза на свой ред министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
"Камчийски пясъци – това е територия не от 500 кв. м, а на 10 км дължина и 2 км дълбочина - щяха да са застроени", посочи Караджова. Тя подчерта, че е веднага се е заела с този случай - "там, където са критичните места има заповеди, забрана, общите устройствени планове са върнати и екологичните оценки и не са одобрени и няма скоро да бъдат одобрени, докато не се отразят абсолютно всички изисквания, включително и за дюните".
Върнати са общите устройствени планове и на Поморие, Созопол, Царево и се водят съдебни дела, допълни министърът. Тя посочи, че през 2007 г. не е направено нищо за картирането на защитените зони, което е започнало едва след средата на 2009 г.

Наказания


Директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев ще бъде освободен от поста, каза още Найденов. Причината е, че Агенцията по горите не е реагирала на редица сигнали при нарушения със защитени територии.
Освобождаването на шефа на ИАГ беше обявено по-рано от Борисов. Ще бъде освободен от поста си и директорът на РИОСВ - Бургас Бойчо Георгиев.

Зам.-министър Светлана Боянова се е подписала под сделката за дюните в Несебър "като юрист, а не експерт", каза още Найденов.
Преди дни стана ясно, че Боянова е разписала за сделката, защото й било занесено за подпис.
Найденов оправда действията на Боянова с това, че документите са отишли за подпис при нея, съгласувани с подписа на директора на агенцията по горите, "тъй като там са специалистите – става въпрос за горска територия".
Смятаме, и това е и мнението на премиера, че е трябвало тя да бъде сигнализирана по някакъв начин за това, че е възможно да има проблем, защото е имало сигнали за тези територии", коментира Найденов.
„Премиерът е този, който може да потърси отговорност от зам.-министъра. В този случай той потърси отговорност от директора на Изпълнителната агенция по горите”, заяви той.

„Ние сме доволни от разбирането, което срещнахме от министрите и премиера”, каза Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България”, като изрази надежда всички решения да се взимат прозрачно.
Международен комитет на ООН в Женева тази есен е обявил, че българският закон за устройство на териториите не отговаря на лондонската конвенция, коментира адвокат Свилен Овчаров, част от доброволна група "Зелените адвокати".
Причина за това е липсата на прозрачност и ограничаване на достъпа до информация за суровите проекти за устройствени планове и строителни решения, преди да бъдат взети и ограничаване на тяхното обжалване.

Данъчните ще проверяват

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони при всички субекти от момента на първото прехвърляне на собствеността. Освен конкретните сделки, данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физически лица, свързани със случая.

Кой е отговорен за скандала с дюните?