Митрополит Николай вчера оспори избора с твърдението, че той се е състоял без нужното мнозинство.

Ако е необходимо, Светият синод ще се произнесе по случая, заяви новоизбраният наместник-председател. Според него дядо Николай е бил добронамерено настроен вчера.

Митрополит Кирил не уточни дали е нарушен уставът на църквата с избора му за наместник-председател. За него това не е форма на заяждане от страна на митрополит Николай.

"Негов въпрос, не мога да обсъждам никого. Досега пловдивският митрополит не е подал жалба до Светия синод", посочи митрополит Кирил и добави: "В закона за вероизповеданията е посочено, че българският патриарх е и митрополит софийски, това се неразделни служения".

Вчера митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква до избора на нов патриарх. Пловдивският митрополит Николай обаче заяви, че при избора е нарушен чл. 63, ал. 2 от Устава на Българската православна църква. Според Пловдивския владика наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на Светия Синод. Тоест, при 14 синодални архиереи, за митрополит Кирил е трябвало гласуват мининум осем, а той е получил подкрепата на седем от свойте събратя, уточни митрополит Николай. Освен дядо Николай, още двама архиереи напускат заседанието, уточнява bTV.

След смъртта на патриарх Максим, митрополит Кирил бе избран да ръководи и Софийската епархия, за която е отговарял приживе покойникът.

След избора на митрополит Кирил за патриаршески наместник, митрополит Николай Пловдивски заяви, че не е обиден от избора, въпреки че напусна сградата на Светия синод преждевременно и видимо разстроен. "Това е тежък кръст и висока отговорност, дано Бог да му е на помощ", каза митрополит Николай. Варненският митрополит Кирил и Ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Синода заявиха, че са против избирането на Пловдивския митрополит Николай за временно управляващ Софийската епархия, защото това не било канонично. Пловдивският владика обаче е очаквал да бъде избран.

Бившият шеф на Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет богословът Иван Желев заяви преди заседанието в събота, че изборът на отделен управляващ Софийска епархия е уплашил свещениците, защото става дума за реваншизъм. Според него Николай ще си отмъсти на ония, които се зарадваха, когато беше избран за Пловдивски митрополит, и напусна Софийска епархия. Желев посочи, че е имало опит за задкулисни игри при избора на Софийски митрополит. Той поясни, че има лоби около митрополит Николай, което се опитва да диктува развоя на събитията.

Новоизбраният за наместник Кирил Варненски се прочу като един от 11-те митрополити, които са били агенти на Държавна сигурност. През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г., докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство, архиереят не се отказва от лимузината.

Агенция Франс прес пък коментира, че на мястото на покойния български патриарх временно е избран митрополитът, обичащ лукса. Православната църква, към която по традиция принадлежат над 80% от българите, е подложена на растящ натиск от бизнесмени, които се опитват да се възползват от земите й, посочва още агенцията.