Предстои смяната на директорите на ключови митници с акцизни стоки като Пловдив, Варна и Бургас, съобщи той на първата си пресконференция след встъпването си на шефското място.

Днес станаха ясни и двамата му нови заместници - това са митничарите Божидар Алексов и Розалия Димитрова.

Ден след назначението си Ваньо Танов разкритикува работата на агенция „Митници" в периода, след като я напусна преди близо година.

Танов изтъкна, че е боец и ще върне реда в митниците, че едва са го навили да се върне, но няма да се оттегля.

Той разкри, че има назначени хора с осъдителни присъди, включително и в чужбина, и в момента ръководят мобилните групи.

Танов прогнозира, че изоставането в приходите до края на годината ще е 1 млрд. лв., а не 500 млн. лв., каквито са отчетите, но се зарече, че ще опита да намали загубите.

„Бившият директор на агенцията просто не е управлявал. Той е стоял тук, за да подписва. Друг е управлявал вън и са прехвърляни задачите, като отговорността да носят началниците на „Митници" и по-надолу. Аз мисля, че една част от тях сами ще си тръгнат, защото резултатите им са ясни. Ако те не си тръгнат, естествено, че аз ще ги поканя да си тръгнат. Най-лошите резултати са в Бургас, Варна, Югозападна България. Там, където има акцизи, цигари, алкохол, горива, там са проблемите", заяви шефът на Агенция „Митници".

По-рано днес от БСП критикуваха правителството за назначението на Ваньо Танов. Според тях връщането на Танов е затвърждаване на язвите в митниците.

Танов отново повтори, че няма случай "Ало, Ваньо" и никога Бойко Борисов не му е нареждал да отменя проверки на „свои хора", а скандалът с Мишо Бирата е скалъпен от различни телефонни разговори, предаде Дарик.

Върнатият на поста директор определи състоянието на агенцията като ужасно, а приходите й - като трагични.

След 24 часа на шефското място Танов направи апокалиптични прогнози за фискалното бъдеще на страната: „Очакванията на хората за по-добър живот, за по-високи пенсии не могат да се сбъднат, ако не се направи всичко възможно до края на тази година да се стабилизират нещата в приходната агенция. Всички служители сега, сменен е класификаторът, са пенкилер. Това се прави с цел. Защото ако аз съм на длъжност в Свиленград, на Капитан Андреево, не изпълнявам на началника си това, което казва, той на другия ден ще ме прати на... Те идваха бизнесмените и единият каза: „Чак сега разбирам колко много сме крали. Ние сме откраднали 90%, пък 10% сме дали на държавата. Как са ни търпели? Та този ръст беше от това, че бяха затворени кранчетата там, където течеше", каза още той.


АНКЕТА: Одобрявате ли завръщането на Танов в митниците?