Това каза пред журналисти заместник-кметът Минко Герджиков по повод внесените от него предложения за актуализация на зонирането в столицата, предаде БТА.

Герджиков припомни, че от 1998 г., когато е правена последната актуализация на зонирането, инфраструктурата се е променила много, което налага ново разпределение на зоните. По думите му фактор за повишаването на цените на имотите е и метрото за кварталите, до където е стигнало.

Заместник-кметът посочи, че кварталите в подвитошката яка преди са разглеждани като вилни, а сега вече са градски зони, но въпреки луксозното строителство те не могат да се прехвърлят в Първа зона, а се предлага да са във Втора зона, тъй като в Първа е само географския център.

"Зона Б 18" и "Банишора" влизат от трета в първа зона тъй като геометрично попадат в центъра и е следван пазарния принцип, че цените на имотите в тези два квартала са високи, поясни Герджиков.

Презонирането на районите за данъчните оценки вече ще съвпада със зонирането за издаването на строителните разрешения.

В отговор на въпрос дали предстои ново зониране след пускането на новите участъци на метрото, Герджиков посочи, че няма да се наложи, тъй като не се очакват съществени промени на пазара.

По думите му предложението за презониране е следствие от двугодишната тенденция за спад на строителството, както и намалените продажби на терени и имоти, като от това общината е загубила планирани средства от такса за строителни разрешителни. В същото време в презонираните райони се инвестира в изграждането на канализация и друга инфраструктура.

Осигурените допълнително 10 млн. лв. от данък "сгради" за следващата година след влизането на презонирането в сила от 2011 г. ще се използват за изграждането на инфраструктура.

По думите на Герджиков е възможно да се предложи намаляване на промила за такса "смет", тъй като приходите от таксата са 2,5 пъти повече от данък "сгради".

Председателят на СОС Андрей Иванов междувременно обяви, че е възможно да настъпят промени в предложението за презониране в София. Групата на ГЕРБ в общинския съвет ще направи забележка на заместник-кмета Минко Герджиков, че съветниците не са били запознати с идеите, преди да бъдат огласени публично, каза още Иванов.