Василев е настоял за оставката в края на работния ден вчера, когато бе назначено служебното правителство, съобщи в. "24 часа".

Мотивът за оставката е освобождаването на постовете от страна на представителите на политически кабинети в министерствата, съобщиха от МИЕТ.

Днес Маринов потвърди пред "Фокус", че оставката му е депозирана в Министерски съвет и вече е факт. Мотивите са, че в някои министерства политическите кабинети трябва да бъдат сменени изцяло. Вчера е проведена среща с целия политически кабинет. На тази среща Василев е заявил, че не е необходимо да има заместник с ресор туризъм.
Маринов обаче обяснил, че освен туризма в този ресор е и външно-икономическата политика, но Василев не приел аргументите му.

"Ресор туризъм задължително трябва да се запази в икономическото министерство, защото туризмът е от малкото отрасли, които се развиват възходящо, независимо от икономическата и финансова криза. Приблизително 12% от БВП се осигуряват от международния туризъм. В момента се провеждат и големи международни изложения", коментира той.
 
По-късно от МИЕТ цитираха думи на министър Василев, че в МИЕТ няма да се правят структурни промени.
„Никога не съм говорил, че няма да има ресорен заместник-министър за туризма”, каза Асен Василев. Предстои в близките дни новият министър да обяви екипа си.

Оставката на Маринов вече е притеснила бранша, тъй като започва туристическата борса в Москва и там България няма да има официален представител.
Туристическият бранш е поискал Маринов да остане следващите два месеца ресорен зам.-министър, заяви за Дарик председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. От бранша са написали специално писмо до президента с молбата Маринов да запази поста си.

„Притеснението на моите колеги е, че нивото на туризма от министерство се превръща в отдел. Те го считат за много ниско стъпало. Предстои борса в Москва. Как да отиде началник отдел с министри? Те няма да го вземат на сериозно”, каза Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, цитиран от "Фокус".
 
Колегите му искат среща с новия министър, за да разясни каква е стратегията му, какво мисли да прави и на какво се дължи решението му за сектора, защото секторът е водещ, по думите на Рагин.
"Понеже е завършил Харвард (Асен Василев - бел.ред.) и може да идва с някакви иновации, нови виждания – нека да ги сподели. Ще се съобразим, ако това, което предлага, е успешно. Но така – с неведение и с догадки, не е от полза за никого”, предложи той.

От екипа на Маринов се страхували да не бъдат "изхвърлени на улицата", съобщи Рагин по-рано по БНР.  

Докато беше на поста си, Иво Маринов защитаваше изграждането на още един кабинков лифт в Банско, като уверяваше екоорганизациите, че това ще стане при спазване на съответните процедури и при пълна прозрачност.
"В Банско бяха направени значителни инвестиции в хотели и в лифтове, градът беше определен за зимната ски столица на Балканите, и ако се вземе решение той да се превърне в национален курорт, проектът за разширяване на достъпа до пистите трябва да бъде осъществен. Желаем да развиваме устойчив туризъм като се запазва околната среда и се гарантира заетост на местното население", заяви той през януари, след като отиде на протестите в Банско срещу забраната за строителство в националния парк.