Пристигнала за участие в конференция, организирана от малката извънпарламентарна чешка консервативна партия OKS, Марин Льо Пен обсипа с критики ЕС и европейското ръководство.

"Точно те дестабилизираха Либия и Сирия, разрушиха тези страни и прокудиха оттам милиони отчаяни хора. Точно те, вместо да откарат горките мигранти обратно в техните пристанища, намират все нови начини да стават истински помагачи на трафикантите, отправяйки ужасяващ сигнал към стотиците хиляди желаещи да се впуснат в това смъртоносно пътуване: "Елате, ще ви помогнем да дойдете в Европа", заяви френската националистка.

Неголяма структура, поставила се в услуга на Марин Льо Пен, бе обвинена днес във финансови измами по време на парламентарните избори във Франция през 2012 г. Това съобщи за АФП източник, близък до следствието.

Обвиненията срещу микропартията, нарекла се "Жана" (по името на Жана д'Арк, уточнява АФП), са отправени в разследване за финансирането на кампаниите, водени от Националния фронт. Заедно с двете партии се разследва и компанията "Ривал", която изработва пропагандни материали за крайнодясната формация. Микропартията "Жана" е заподозряна, че е получила незаконно средства от тази фирма, чийто ръководител е Фредерик Шатийон, близък на Марин Льо Пен.

Властите подозират микропартиите във Франция - малки политически структури, лансиращи един или друг политик, че заобикалят закона, определящ таван за финансирането на политическите партии с дарения.

Преди дни членството на основателя на френския „Национален фронт“ Жан-Мари льо Пен в партията  беше прекратено. Ръководителят на партията в момента Марин льо Пен заяви, че иска да забрани на баща си да говори от лицето на организацията.