Имената бяха обявени на пресконференция от ръководството на партията.

Критериите за номиниране в листите са кандидатите да нямат принадлежност към бившите служби, две трети от тях да се явяват за първи път на избори и една трета да бъдат жени, обясни Кунева, цитирана от БТА.

По думите й силното мъжко присъствие сред водачите се компенсира от вторите места в листите. "Търсим баланс между познати лица, които имат много опит, и нови фигури, които да могат да се учат от тях", каза още тя, цитирана от "Дневник".

По две листи ще водят също Прошко Прошков - в 24 МИР София и в Добрич, Нено Димов - в Сливен и в Ловеч, и Найден Зеленогорски - в Плевен и в 25 МИР София, където ще се изправи срещу Бойко Борисов, Сергей Станишев и Иван Костов, предаде БНР.
Водач на листата във Варна ще бъде Даниел Вълчев, а във 2 МИР Бургас повежда Тома Биков.
Срещу Цветан Цветанов във Велико Търново ще се изправи младият политолог Петър Николов.
Христо Ангеличин ще води листата в Стара Загора, където водач на листата за БСП е Сергей Станишев. Велислав Минеков ще води листите в Пазарджик и Кърджали.
Организационният секретар Калин Томов ще води листата в Пловдив, а в Хасково – блогърът Иван Стамболов, който ръководи икономическия екип на партията.

Секретарят на партията Людмила Елкова и адвокатът Йонко Грозев няма да водят листи. И двамата са се отказали по собствено желание. "За мен по-големи специалисти в областта на финансите и правосъдието няма", каза Меглена Кунева и добави, че непременно ще се обърне към тях, ако изпълнителната власт има нужда.

На въпрос защо не се кандидатира в 25 МИР София, където се очертава лидерската битка между Станишев и Борисов, Меглена Кунева обясни, че живее в 23 МИР София и смята, че човек трябва да има свързаност с хората, с които живее и вижда всеки ден на улицата, в кварталния магазин, със съседите си. Каня и двамата - Борисов и Станишев, ако искат да се преместят в 23 МИР, добави тя.

По моя молба аз ще водя и Русе, защото винаги се връщам там, откъдето започнах през 2001 г., добави още Кунева.

Зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев няма да се кандидатира за депутат. Това е въпрос на преценка на ангажиментите и отговорностите, които мога да приема, обясни той.
Кунева посочи, че ще разчитат на Грозев за подготовка на промени в Конституцията.

Водачите на листи вече са известни в БСП.  Лидерът на БСП ще води две листи - в 25 МИР София и в Стара Загора
До неделя се очаква и ГЕРБ да обяви пълния списък на своите водачи. За разлика от предишните парламентарни избори, когато лидерът на партията не водеше в нито една листа, защото беше кмет на София, сега той ще е водач на две листи. Две листи ще води и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, обяви самият той преди дни.