Това заяви служебният премиер Марин Райков, след като прие и поста външен министър от Николай Младенов.

Райков бе категоричен, че няма да прибягва до безразборна национализация, която би върнала страната назад и би поставила под въпрос бъдещи чужди инвестиции. По думите му никакви популистки и екзотични действия няма да бъдат предприемани самоцелно, защото това означава да изпаднем в тежка икономическа изолация, първата и най-тежка последица от която би била цената, която биха платили гражданите.

"Тезата за разтрогване на договори по силата на външен популистки натиск не може да бъде възприемана в ЕС като убедителна, най-малкото защото международното право има правило, че договорите трябва да се изпълняват. Трябва да се научим, че договорите са свещени и неприкосновени, освен когато се създадат достатъчно правни основания да се върви към друг тип реакция. Да вземем за пример EVN, това е държавна австрийска компания. Как да удържавим една държавна австрийска компания. Нали си давате сметка, че нещата са малко по-сложни", отбеляза служебният премиер.
 
Той обаче изтъкна, че правителството няма да остави без последствия съмненията как тези дружества извършват своята дейност.

"Надяваме се да превърнем енергийните регулатори в истински независими. Одитите, които са предприети от ДКЕВР в ЕРП-та, текат, настоявам резултатите от тези одити да бъдат публично оповестени. Държа също така да бъдат публично оповестени договорите. Ще направя всичко необходимо те да бъдат качени в интернет. Подобни действия ще бъдат предприети не само към тези структури, но също и към НЕК", увери той.

Райков обяви още, че няма да бъде ревизирана работата на кабинета „Борисов“, защото така ще се отклони и намали енергията, която обществото очаква служебният кабинет да насочи към нови перспективи. Той обаче добави, че ако все пак бъдат открити някакви грешки, съответните институциите ще вземат отношение по тях.

Служебният премиер съобщи, че ще започне консултации с парламентарно представените партии за създаване на изборен борд.
 
"Искам да подчертая, че за мен ще бъде предизвикателство да съчетая двете функции. Не съм аз този, който в някакъв много кратък срок от три месеца с магическа пръчка ще реши всичко. Не бих и обещавал такива неща. Но държа да започна работа веднага. Едно нещо мога да гарантирам – няма да се бавя. Още днес съм разпоредил да се потърси контакт с ръководството на втората по брой народни представители политическа сила, с която бих искал да обсъдя по какъв начин  виждат предизвикателствата, свързани с предстоящите избори, как виждат този борд”, заяви Райков, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че ще бъдат обсъдени и механизмите за излъчване на участници в изборите и подчерта, че ще продължи тези консултации с други политически сили.

Райков обяви още, че създаването на Обществен съвет към Министерски съвет ще бъде другата задача на новото правителство. Той се обяви за категорично решен да потърси начин за структуриране на работата на подобна формация. 
 
"Няма да пожертвам усилия и най-важното – няма да пожаля търпение и здрави нерви, за да го постигна, защото съм изключително добронамерен. Никаква арогантност няма да допусна по отношение на протестиращите, дори тогава, когато имаме различия във възприятията. Тези хора не могат да не бъдат чути и не могат да не бъдат приобщени към общите ни анализи за пътищата, които биха се очертали за излизане от сегашната ситуация”, добави той.

По думите му основна задача на служебния кабинет още е да бъде внесена  категорична увереност сред европейските ни партньори и съюзници, че България ще продължи да изпълнява своите ангажименти толкова пълноценно, колкото досега – и в рамките на ЕС, и в рамките на НАТО. 
Райков добави, че първата задача на зам.-министър Иван Найденов, който запазва поста си в министерството, е да се подготвят документите за срещата на Европейския съвет на 14 март.
Както се казва на български – it’s simply business as usual (това е просто работа, както обикновено - б.р.)", пошегува се премиерът и добави: "Г-н Найденов е работил с различни правителства и е изключително департизиран”.
 
Райков се обърна към служителите на Външно министерство, че ще се опита да има чуваемост към всички, без значение какви са били личните и служебните им взаимоотношения през последните 26 години, откакто е в системата.

Самият Николай Младенов го приветства с "добре дошъл обратно".
Както е известно Марин Райков беше зам.-министър в две правителства и дългогодишен посланик, за последно в Париж.

По-рано, по време на официалната церемония по предаването на властта, служебният премиер обяви, че трите дами вицепремиери ще бъдат гръбнакът на правителството.

Гореща тема - Политическата криза 2013 - изпрати мнение или предложи идея за промяна