Тя бе постановена от Районния съд в Горна Оряховица на 2 април.

Според председателя на състава Пламен Борисов, решението е незаконосъобразно, тъй като липсват мотиви за необходимостта от назначаване на психиатрична експертиза за Савова, предаде БТА.

В решението на съда е посочено още, че е налице нарушаване на правата на една от страните. Самата Стефанка Савова каза пред магистратите, че няма смисъл да бъде преглеждана, тъй като е нормална жена и всеки я познава какво представлява на 76 години.

Делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Районния съд в Горна Оряховица.

Решението на Окръжния съд не подлежи на обжалване.

Делото бе образувано по искане на Районната прокуратура в Горна Оряховица за настаняване на 76-годишната Стефанка Савова в специализирано психиатрично заведение. Срещите с психиатрите и тестовете трябваше да се състоят в специализиран кабинет в болницата в с. Церова кория (Великотърновско), без да се налага постъпването на жената в здравното заведение.

След решението на великотърновските магистрати, майката на Петков коментира, че истината ще излезе наяве, но не е спокойна, тъй като синът й, който е в затворническа болница в София, не може да става, предаде Дарик радио.

Адвокатът на жената Виктор Костов заяви, че следващата стъпка е Районният съд в Горна Оряховица да прекрати делото, предаде "Фокус". По думите на защитника, липсват всякакви данни, за това че Стефана Савова следва да бъде настанена по Закона за здравето в психиатрично заведение.

Изключително съм доволен от определението на Окръжния съд. Това бе победа на законността и на справедливостта. Стефанка е единственият свидетел, който е видял нещата от другата страна. Така, че за нас е важно да излезе обективната истина наяве, както надявам се и за органите на прокуратурата’’, посочи адвокат Костов.

Спецакцията срещу 53-годишния Петко Петков се проведе рано сутринта на 14 март. При опит да бъде иззет незаконен боен арсенал от дома му, мъжът откри огън по полицаите. В акцията бе прострелян смъртоносно командосът Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

Петков, който също бе ранен, е обвинен в умишлено убийство на полицай.