Съдебното заседание бе свикано по искане на Районната прокуратура в Горна Оряховица за настаняване на 76-годишната Стефанка Савова в специализирано психиатрично заведение, предаде Дарик радио.

"След резултатите от назначената психиатрична експертиза, съдът ще реши дали искането на прокуратурата е основателно", каза съдия Павлина Тонева, председател на съдебния състав по делото. 

Срещите с психиатрите и тестовете ще се състоят в специализиран кабинет, без да се налага постъпване в здравно заведение.

Решението на горнооряховския съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Велико Търново в тридневен срок.

Преди дни Стефанка Савова каза във "Всяка неделя", че не съжалява за убития полицай. 

Съжалявам само за сина си. И за жилището ми“, което било „разбито Кербала“, заяви тя.

Савова каза, че всички стаи били на дупки, тъй като сражението се е водило в дома ѝ.

Междувременно днес народните представители отхвърлиха предложение на ГЕРБ в седмичната програма да бъде включена точка за създаване на анкетна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства около акцията в Лясковец.

Спецакцията срещу 53-годишния Петко Петков се проведе рано сутринта на 14 март. При опит да бъде иззет незаконен боен арсенал от дома му, мъжът откри огън по полицаите.
В акцията бе прострелян смъртоносно Емил Шарков, а други трима негови колеги бяха ранени.

Петков, който също бе ранен, е обвинен в умишлено убийство на полицай.
Той е в затворническа болница в София.

Разглеждането на мярката за неотклонение на Петков в условията на болнична реанимация и задържането под стража на лице, което не може да се защити, представлява грубо нарушение на законовите и етични правила от страна на участвалите магистрати, се казва в писмо на Български адвокати за правата на човека до Висшия съдебен съвет и Инспектората към него, пише "Правен свят".

Според тях грубо е нарушено правото му на защита, накърнено е правото му на публично разглеждане на неговото дело като гаранция за справедлив процес.

"Бил е обект на нечовешко и унизително отнасяне, забранено и от Конституцията на Република България, и от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ)", пише в писмото.

По информация на защитата му, Петков е прикован към болничното легло с белезници на ръцете и каишки на краката.