Най-напред лидерът на ДПС каза, че с оглед на политическите реалности е малко вероятно кабинетът да изкара целия си мандат. Той допълни, че не би обсъдил вариант правителството "Орешарски" да изкара мандата си.

Няколко часа по-късно обаче от пресцентъра на ДПС разпространиха изявление на Местан, в което се казва:

"Изявлението ми днес пред медиите категорично не дава основание за интерпретации от рода на „ДПС произнесе присъдата на кабинета „Орешарски”, „ДПС зачеркна пълния мандат на кабинета” и др., защото точно ДПС е политическата сила, която получи най-силната подкрепа на евроизборите".

Той подчертава, че вотът на избирателите на ДПС е и вот за партията като поддържаща управлението на страната. По думите му избирателят не им е дал мандат да искат сега предсрочни избори. От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета „Орешарски”, заявява Местан.

"Подчертавам повторно, че с оглед на по-общите измерения на вота, за нас са отворени всички опции за стабилизиране на политическия живот, без реваншистки страсти обаче. Затова призовах към диалог без излишни емоции и ултиматуми", се казва още в изявлението.

По думите му единствената политическа сила, която не губи, а увеличава доверието си, е ДПС. Точно затова от тях не можело да се очаква да решат съдбата на кабинета. Според него това на първо място се полага на основния носител на властта - БСП.

"ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му", добавя Местан.

Той припомня, че победителите, в лицето на ГЕРБ, губят над 400 000 гласа в сравнение с изборите през май миналата година. Реформаторският блок също губели над два пъти от вота, който получиха преди година.

По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира изявлението на Местан за мандата на кабинета, с думите, че ще се правят анализи след вота на недоверие към кабинета.

АНКЕТА: Очаквате ли предсрочни избори тази година?