Лунното затъмнение по същество е перфектният астрономически „равнис" - в една линия се подреждат Слънцето, Земята и Луната. При строяването нашата планета засенчва естествения си спътник. Днес шоуто ще е шесто поред за годината - второ поред пълно, отделно през 2011-а имаше 4 частични. Най-често за година има до 3 лунни затъмнения. Те са резултат от преминаването на Луната през сянката на Земята. От днешното уникално явление България ще хване финала. Причината е, че то започва, когато Луната е още под хоризонта за България, предупреждава физикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория на Рожен, цитиран от "24 часа".

У нас тя изгрява най-рано в източните райони - около 16,30 часа, но в София - в 16,51 ч. В 16,57 часа е краят на пълната фаза, а излизането на Луната от земната сянка, т.е. частичните видими фази на затъмнението, продължават до 18,18 часа. Така че ще видим "опашката" му - частичните завършващи моменти, ако не е облачно. Добра позиция за наблюдение е място с открит нисък хоризонт в посока изток, съветва ученият.

По-голям шанс за наблюдение ще даде небето над Югоизточна България. Често астрономите разясняват на деца и загрижени родители, забравили уроците в училище, че явлението е напълно безопасно за очите. Сянката по спътника на планетата ни се вижда ясно и с невъоръжено око, но използването на бинокъл разкрива повече подробности. Въпреки названието му дори по време на пълно затъмнение Луната не е напълно черна, а като съзерцавана през филтър - с различна плътност и нюанси.

Цялото затъмнение, включително отделните му фази, "ще могат да се наблюдават от Азия до Австралия", заяви американският астроном Фред Еспанак. В западната част на Северна Америка ще може да се наблюдава значителна част от затъмнението преди луната да залезе, предаде БГНЕС.

Луната ще започне да влиза в сянката на Земята в 12,45 ч. по Гринуич. Тази сянка, чиито очертания ще могат ясно да се виждат с просто око, ще продължи да залива лунния диск, докато го покрие напълно от 14,06 ч. до 14,57 ч. по Гринуич. След това затъмнението отново ще е частично до 16,18 ч. по Гринуич.

Наблюдателите от България ще могат да наблюдават затъмнението след изгрева на Луната в 16.50 часа. За България Луната ще изгрее затъмнена, малко преди края на пълното затъмнение.

Тази година бяха регистрирани четири частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни затъмнения, сред които и това на 10 декември. Тази комбинация е рядка и ще се случи само шест пъти през 21-ви век.

Следващото пълно лунно затъмнение ще се наблюдава на 15 април 2014 г.