„Не ни питат, когато се раждаме, поне да ни попитат кога искаме да срещнем смъртта", пише в мотивите на народния представител, предаде Дарик.

За да се избегнат злоупотреби, в законопроекта е предвидено молбата да се разглежда от петчленна комисия и от Върховния касационен съд. Ако искането бъде одобрено, Корнезов предлага органите на евтаназирания да бъдат дарявани за трансплантация.

Евтаназията е забранена в много страни по света, но депутатът посочва, че в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Люксембург, Уругвай, Япония, в щата Орегон в Америка, Австралия и Албания такава възможност има.

В подготвения законопроект Любен Корнезов предлага да се разреши евтаназията, като се предвиждат четири вида - активна, пасивна, принудителна и доброволна. При доброволната евтаназия пациентът сам изявява желание неговият живот да бъде прекратен.

Принудителната евтаназия се осъществява при тези, които нямат възможност да изразят волята си, като в този случай решението зависи от близките на болния. Активна е тази евтаназия, при която процесът на умиране е подпомаган от лекар, докато при пасивната смъртта настъпва като резултат от прекратяването на животоподдържащи мерки.
„По молба на болния или неговите близки, когато човек е безнадеждно болен, да бъде прекратено по изкуствен начин поддържането на живота, като предлагам, ако това се случи, органите на евтаназирания по право да могат да бъдат трансплантирани - един живот да спаси друг живот", уточни депутатът.

Корнезов предлага искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. Освен това се предвижда съдебен контрол - решенията на комисията могат да се обжалват пред Върховния касационен съд.
„Даже и след решението на комисията, респективно и след решението на ВКС, самият болен човек, който е подал молба за евтаназия, винаги може да се откаже", каза още Корнезов.

Според него евтаназията трябва да се приравни на естествена смърт, за да няма проблеми с евентуални застраховки.
„Знам, че е тежко, затова го казвам със стиснати зъби и свито сърце, казвам „да" на евтаназията", заключи проф. Любен Корнезов.

"За" и "против" евтаназията в Европа
Франция е сред страните, в които евтаназията е забранена, но е разрешено улесняването на смъртта под някаква форма. От 2005 г. там действа закон, който предполага правото на болния да бъде "оставен да умре", без да се разрешава на лекарите да упражняват евтаназия.
Във Великобритания евтаназията е забранена, но от 2002 г. правосъдието допуска прекъсване на медицинските грижи в определени случаи.
В Германия, където предпочитат да използват понятието "подпомагане на смъртта", се дава възможност на лекаря да спре лечението, когато пациентът изрази категорично желание за това.
В Испания евтаназията не е узаконена, но законът признава на болните правото да откажат лечение.
В Гърция, както и Румъния евтаназията е строго забранена и е деяние, наказуемо с до седем години затвор. В Босна, Хърватия и Сърбия смятат евтаназията за убийство и я наказват като такова.