Законопроект предвижда разрешаване на евтаназията в България

България да разреши прилагането на евтаназия при изрична молба на болния или неговите близки. Това предлага депутатът от левицата проф. Любен Корнезов, който е внесъл в парламента такъв законопроект.

Обратно в новината

Коментари - Законопроект предвижда разрешаване на евтаназията в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Смятам ,че приживе човек трябва да даде сьгласието си.В случай че изпадне в такова сьстояние в което има анамнза не познава околните да се направи евтаназия.Трябва да се направи и рефередум хората да решат.Всеки да решава сам за себе си.

КАК НЕ ВИ Е СРАМ, КОРНЕЗИВ? БОЛНИТЕ ХОРА СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТ, А НЕ ЗА ЕФТАНАЗИЯ! ДАНО ДА ДОЙДЕТЕ И ВИЕ ДО ВЪПРОСА: да живея или не! Безсрамник! Вън от БСП!

Спешна евтаназия за Корнезов и всички депутати, за правителство и всякаква масонска паплач !!!!!!!!!

Проклет Корнезов, гаден атеист !!!!! Вместо да подобрите здравното обслужване и да спомогнете да се увеличи благосъстоянието на народа, вие червени изроди, мислите как да узаконите геноцида, който провеждате от 20 години ! Проклети да сте !!!!!!!!!!!

След новите цени на парно,ток и газ евтаназиата е лотичният завършек на нацията

само, че не ми остават пари да спестявам за евтаназия, защото и тя няма да е безплатна. Его е, с тези увеличения ми се вдига кръвното.... та може и да не се налага да спестявам.:) Всичко е в синхрон- покачване на цените- покачване на кръвното.Отивам да си запаля една цигара..

Децата ни - зад граница; пенсионерите - обречени на гладна смърт; нека влезе евтаназията.

за Лита 28.06.2011 16:49 Съчувствам и на болните и на близките им. Семействата не трябва да се изоставят сами в грижите за болния, рани от залежаване не бива да се допускат, трябва да се полагат (не, изписват) подходящи лекарства срещу болки. Тази дейност е присъща на медицински сестри, но те нямат нужното лоби в парламента. Тогава, би трябвало лекарите да заемат тяхното място край леглото на умиращия. Но, не желаят. Здравната каса няма да отдели пари за тази дейност. Както не отделя и за женска и детска консултация. Повечето хора не могат да си позволят да наемат квалифициран персонал на частно. Нищо, че Евростат твърди, че цените в България са най-ниски. Но днес депутатите от всички партии са единодушни в преследването на държавните си субсидии. Ще се съдят едни други заради парите от държавата. А на нас предлагат ... евтаназия. Законно. Това, че здравната система не предвижда качествени палиетивни грижи, означава ли, че хората трябва да се убиват преди да е дошло времето им? Законно! Хора!

Работата на лекарите е да диагностират и лекуват,а не да стоят до леглото на болния!!!Да не са д-р Куин лечителката....19-ти век!

Според Религията-умиращите в мъки изкупват грехове и обратно-другите са блажени.Ако след мъките душата намира покой-добре.Не бива вмешателство!И си заслужава търпението.Кого да подкрепим-тялото или душата?Колебливият е атеист!

Аз пък предлагам евтаназия на депутати и членове на правителство по желание на народа след референдум например !!! Повтарям се ама идеята се приема добре виждам ...

а защо не и на теб...все към депутатите са ви очите,вместо да си гледате вашата паничка окаяна!

Курнезов да я изпробва пръв!

Драги ми, Корней, едва ли мотивите за този законопроетк са внимание само на четенето на Нютън. Той е една прашинка във вихрушката живот, нещо като едва забележима с просто око далечна звезда, но който има шанса да я види означава, че е видял повече. А това е плод на много по- задълбочена работа с пряк и непряк сблъсък с тежката мисъл за нашето съществуване. В никакъв случй подобен акт не може да се пердложи лекомислено и да е само обект на внимание от финансова изгода за дадена система. В крайна сметка има по-умни хора от нас и с по- реална преценка на нещата от живота. Аз изказах само моето мнение, че е хубаво да де пообразоваме повечко.

За да бъдеш Човек, не е задължително да си твърде умен и образован. Този акт е "само обект на внимание от финансова изгода за дадена система", мислен от хора със закърняла четвърта и пета чакра.

Ама, другарю курнизов, много нещо ви е увиснало вече ченето! Внимавайте някой роднина да не реши, че доста дълго и безсмислено си живеете

Какво значи неизлечимо болен?За некадърният винаги ще има невъзможни неща и определението неизлечимо болен може да е въпрос и на некомпетентност. Няма нищо сигурно в живота освен раждането и смъртта и ако Бог решава дали да се появим на този свят, то негова е и грижата кога да го напуснем. Всичко друго е егоизъм и средства- да си спестим страданията... А ако точно чрез тези страдания изплащаме грехове? Не бих взел решение за някого дали да бъде или да не бъде.

Намери и прочети книгата на Майкъл Нютън "Следите на душите",, пък после пак ще се срещнем тук. Евтаназия по моему трябва да има. Не мисля, че по този начин нарушаваме божиите закони / чела съм и библията/, а напротив помагаме на душата по-лесно да се освободи от умиращата плът. Простичко е за обяснение- ако къщата ти гори ще останеш да изгориш с нея само, защото ти е къща ли? ако има възможност да я спасиш, а и себе си ще е най- добрият вариант, но ако не е по силите нти, какво ще направиш? Ще я напуснеш, нали! И ако не можеш сам по ясни причини то някой трябва да ти помогне, нали? Хайде, нека размислим или прочетем повечко в тоя живот и тогава да правим такива хилави коментари.

Ти би ли запалила къща, само защото си решила , че тя ще се срути?Ами ако някой друг реши, че може да я ремонтира и го направи?

Душата ще се отдели, когато тя сама прецени. Човекът може само да помага на тялото да не страда, докато това се случи. Освен това, не вярвам мотивите на този законопроект да са резултат от четенето на Майкъл Нютън.

Дали някой от форума е наясно със закона за донорството? Забравихме, че имаше и бурни дебати и по тази тема, но всичко затихна и.... остана в сила правилото, че ако изрично не си упоменал пред джипито си, че не желаеш да си донор, автоматично преминаваш в групата на донорите. Няма лошо, ако това не ставаше в корумпирана България, където богатият може и има право на всичко. Богат - болен има нужда от донор за да се излекува. Плаща. Нашето джипи дава данни, че сме подходящи. Катастрофа. Ето ти донор. Същото ще е с ефтаназията. Бабичка, безпаметна - богата. Наследниците чакат - нетърпеливи...

За Били ( нерегистриран ) 28.06.2011 10:58 Работя с хора на смъртно легло. Всеки от тях таи надежда, че утре може да се почувства по-добре от/въпреки лекарствата. Човек умира, когато загуби тази надежда. Това става, когато разбере, че е отписан от всички и е изоставен да се мъчи в адски болки. Медицината трябва да се грижи за хората (дори, за да умират с достойнство, в мир и без болка), а не да ги убива! Аз отказвам да участвам в законна кражба на надежда.

Коментарът ти ми хареса. Иска ми се всички хора да мислят по същия начин. Бъдете здрави!

Щом идва от редиците на БСП значи става въпрос за някоя нова печеливша за тях схема, с която ще могат да продължат да се нагушват. Предполагам вече от БСП имат и прдвид коя ще е първата болница, която ще "помага на нуждаещите се" да умират по-бързо срещу съответното добро заплащане и дискретност.

Аз предлагам закон за доброволно линчуване на социалисти. Всеки който сметне за добре или на когото близките му настояват нека да може да излее гнева си върху тая долна корумпирана сган облечена във власт, която постоянно генерира корупция и престъпност в страната ни.

Дебатът за евтаназия в период на финансова криза в капиталистическа държава, означава, че държавата цели: 1) намаляване на разходите за здравеопазване 2) осигуряване на органи за трансплантации Никой не може да ме убеди, че лекарското лоби в НС е сполетяно от внезапен пристъп на грижа за ближния и хуманност.

Не съм разсъждавал по този въпрос и затова все още нямам изградено мнение, но на първо четене още виждам, че у нас няма как да се премине цялата процедура. Като гледам как работят всички комисии в БГ и съдебната система съм сигурен, че хората ще си умират по естествен начин докато се вземат съответните решения от тези органи.

Безмислено страдание няма в отстояването на живота, има неразбиране, болка и/или лицемерие. Ако човек е имал достойнството да живее до страданието, трябва да има мъжеството да понесе и болката на смъртта, колкото и каквато и да е .... Неговите близки следва да го подкрепят с всичко, което могат, дори това да е само човешка солидарност.

Аз и много други хора, с които съм разговаряла по този въпрос, сме ЗА евтаназията. Баща ми почина от рак в ужасни мъки, други близки и приятели загубих последните години пак от тази коварна болест и накрая се мъчиха като в ада. Не трябва да е така, човек трябва сам да избира как да си отиде от този свят. Всички тези мъчителни болки са безсмислени.

Напълно съм съгласна. Аз също смятам, че един неизлечимо болен човек трябва да има правото да се откаже от агонията, която физически здравите лицемерно наричат живот. Колкото до бизнеса с органи, който много хора веднага прозряха, за мен това са абсолютни дивотии. Ако си неизлечимо болен или в напреднала възраст, тялото ти ще е толкова увредено, че за нищо няма да става.

Неизлечима болест е и детската церебрална парализа,детската хипертония и редица други неизлечими болести, които се носят цял живот. Така, че неизлечимите болести не са повод за евтаназия!

Свобода ли е медик да бъде уволнен за несъблюдаване на закон, защото е дал клетва да се грижи за живота и съвестта му отхвърля всяко убийство, вкл. легализираното?

Проф. Корнезов, който е добър преподавател, сега се изказва абсолутно неподготвено. Няма да стигнем тези държави, дори и Албания по този начин. Вярно е , че по времето на Симеон се ангажираха, студенти да търсят практики по този въпрос, но явно разработката остана на посредствено ниво, защото трябва сиво вещество за да се разбере тази проблематика. Това е пример, че в политиката няма личности, а само партиини проститутки, някои по-елитни, а други от околовръстното.

Евтаназията е убийство във всеки случай, просто, защото животът е дар. Никакво страдание не следва да подронва такова разбиране, в противен случай всичко узрява до перверзия. Справка - Холандия, един от лидерите във въвеждането на евтаназиите вече има законодателство за умъртвяване на деца родени с увреждания. Аргументите са почти същите като за евтаназията на болни хора, разбира се дълбоко "хуманни" и "съвременни". Това е пътят на всяко законодателство отворило вратата на узаконените убийства, подменящи волята на Бог и достойнството на страданието и живота с псевдоаргументи за свободен избор, когато такъв липсва. Нима агонизиращият човек е свободен или решението на друг за неговата смърт е израз на свобода? Не, това е лицемерие и възможност за дибилна корупция.

И си прав, и не си прав!

Свършете си работота в интерес на живота на хората, а после се бъркайте в Божиите работи

Евтаназията така и така съществува дори в България.Въпрос на лекарска тайна е.Дано да се узакони!

Ей такива откачени фанатици, ме плашат повече и от болката и смъртта.

Самоубийството е смъртен грях, но убийството не е! Убиецът има шанс да се разкае за деянието си, а самоубиецът няма такъв.

Раждането и смъртта са етапи от пътя на една душа. Както имаме право да избираме раждането да бъда на определена дата и безболезнено, то трябва да имаме правото да избираме и безболезнен начин да умираме. Правилно е казано, че начинът на умиране трябва да се избира само при неизлечимо болни и при доброволно съгласие. Всички други мнения от името на Бог са само лицемерие и неразбиране на проблема. Твърдо съм за приемане на правила за евтаназия!

Нашите управници със сатанинско удоволствие работят за евтаназията на България, а ние с още по-голямо удоволствие им плащаме за това да заличат държавата от картата на света!

Аз предлагам евтаназия на депутати и правителство по желание на народа след референдум например !!!

Подкрепям

+1!!!!

и аз съм ЗА!

Ако евтаназията в България беше незаконна, нямаше да съществува Окръжна болница Бургас. Тук се мре като на война... Заповядайте британци, по-евтино излиза, отколкото в Швейцария...за разлика от там, където трябва да платиш, за да умреш, тука си умираш напълно безплатно! И като Слънчев бряг съперничи на Тайланд по sex tourism, така Бургас ще се равнява с Женева в death tourism...

Много е закъснял закона! Но, трябва бързо да се приеме. Ако, Корнезов не е предвидил възможност от евтаназия да се ползват и хора в пенсионна възраст, макар и да не страдат от неизлечими болести, а само, че се чувстват бедни и унизени, това трябва да се добави!

Наистина ли не знаете ли-та ЕВТАНАЗИЯТА за много болни у нас е вече осигурена. Как? -работил си повече от 28г , но нямаш 100точки за пълна пенсия,болен си неизлечимо-по точно-не ти се осигурява НИКАКВО/ДОРИ ЗА 1ЛВ/РЕИМБУРСИРАНО /безплатно/ лекарство, НЕ ти осигуряват ЛИЧЕН АСИСТЕНТ, Евтаназията би била СПАСЕНИЕ

Твърдо съм за приемане на такъв закон. Само човек, който не е боледувал и който не е изпратил свой близък човек от неизличимия за сега рак не знае с какви болки е свързано всичко това!

Г-н /др./ Корнезов преди време предлагаше да се отмени "доживотната присъда без замяна", сега измисли нова глупост с която да занимава хората. Явно е за пенсия на тихо и спокойно място. Живота е дар от природата и намесата е неморална от всяка гледна точка.

Изключително тъпо мислене, Варадинчо. Ти колко хора си виждал, които по някаква причина съществуват растениеподобно? Това знаеш ли какъв кошмар е за близките им, а и не всички са богати колкото Лечева, че да си позволят и такива разноски. Ако не знаеш - на Лечева мъжът й в втора година не е човек... Виждал ли си 90 годишен старец, който в продължение на години не е ставал от леглото и нито помни кой е, къде е и т.н.? Какво да ти разправям, явно мисленето не ти е силна страна.

И в смъртта ли решихте да си наврете мръсните , крадливи дебели пръсти? Всеки човек осте докато е ъдрав може да подпише декларациа дали желае ако е тежко болен , животът му да бъде поддаржан изкуствено , но да се прилага евтаназия , това е убийство. Престъпен е също и законът им за донорството. Донорството трябва да се осъществява само с декларирано СЪГЛАСИЕ.

Дали някой от форума е наясно със закона за донорството? Забравихме, че имаше и бурни дебати и по тази тема, но всичко затихна и.... остана в сила правилото, че ако изрично не си упоменал пред джипито си, че не желаеш да си донор, автоматично преминаваш в групата на донорите. Няма лошо, ако това не ставаше в корумпирана България, където богатият може и има право на всичко. Богат - болен има нужда от донор за да се излекува. Плаща. Нашето джипи дава данни, че сме подходящи. Катастрофа. Ето ти донор. Същото ще е с ефтаназията. Бабичка, безпаметна - богата. Наследниците чакат - нетърпеливи...

ДА ПРОФ.КОРНЕЗОВ, ЕВТАНАЗИЯТА Е УБИЙСТВО И ПРАВИЛНО Я ТЪЛКУВАТ КАТО ТАКАВА В РЕДИЦА ДЪРЖАВИ !!!! ТАКА КАКТО НЕ НИ ПИТАТ И НЕ Е В НАШИТЕ РЪЦЕ ПОЯВАТА НИ В ТОЗИ СВЯТ, ТАКА И СМЪРТТА /ЕСТЕСТВЕНАТА / НЕ Е В НАШИТЕ РЪЦЕ И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО НЕ ЖЕЛАНА !!! А УБИЙСТВОТО Е ГРЯХ.....ТАКА ПИШЕ В ДЕБЕЛАТА КНИГА БИБЛИЯТА - "НЕ УБИВАЙ" !!! НЕ МОЖЕ ЕДНА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА ЗА КАКВАТО СЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ ДА ОДОБРИ ПОДОБНО ДЕЯНИЕ !!!

тук не сее зивеее напрао отивам да ме утрепатттт *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Г-н Корнезов, не можахте ли да измислиге закони да спирането на мащабната корупция и краденето на политиците във властта, вършено вече 22 години и ограбило България, а населението й докарано в положение на най бедното в Европа, та се занимаваге с подобни незначителни закончета от пустото в празното? Или това е съзнателна политика на БСП, за кражбите на ГЕРБ те не говорят, че може да се обърне като бумеранг за техните кражби. Една от причините за продължаващата хищническа разграбване на България вършено сега от ГЕРБ( преди него от другите)до дупка, е липсата на истинска опозиция. БСП и производни в Парламента не могат да бъдат никаква опозиция на ГЕРБ понеже са негово подобие и произлезли от един и същ корен, със същите деяния във властта. Държавата върви към ликвидиране, поради липса на истински неопетнени във властта национално отговорни политически сили със силно градивни идеи за бъдещето на България.

Българино, вече можеш свободно да избираш как да умреш! От евтаназия или като куче! Гарантирано от герб!

За БСП това е важен въпрос, защото там има маса неизлечимо болни хора.

Кой има право да принуди човек да живее, ако той се гърчи ежеминутно в болки?? Дали това е живот? Считам това за истинско лицемерие!

ТВЪРДО СЪМ ДА СЕ РАЗРЕШИ ТОВА! ГЛЕДАХ КАК ДВЕ МОИ ПРИЯТЕЛКИ УМИРАХА ОТ РАК,НИЩО НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПОВЕЧЕ,УМРЯХА В МЪКИ ОТ БОЛКА ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ МЪЧАТ И ТЕ И БЛИЗКИТЕ ИМ.

"органите на евтаназирания да бъдат дарявани за трансплантация. " - ето това изречение е притеснително. Представете си - "наш" човек, с повече парички чака за орган, но няма. Ти по някаква причина попадаш в болницата. Докторите убеждават близките ти колко си зле, и колко страдаш, и как най-добре е "да те приспят". После органа заминава по предназначение, а някой си напълва джоба с кинти. За такова важно нещо трябва да има референдум.

Не е притеснително, защото никой не иска органи от тежко раково болни - те са пълни с метастази или от болни с тежки генетични или имунни заболявания - техните органи просто са негодни за трансплантация,така че теорията ти пропада!

Съвсем даже си е притеснително, ако си в кома след катастрофа, с мозъчна травма и шансовете ти са 50/50, но лекарите убеждават близките ти, че всъшност са нулеви. Раковите заболявания не са единствения случай, при които се търси евтаназия.

Човека е много прав - ще обявяват за евтаназия подходящи донори, дори ако може да оживеят, защото някой ще цака доста пари. Тук нещата не опират само до твоята воля

Бог ми е дал живот и свободна воля. Животът е дар, а не задължение, следователно аз мога да се откажа от него, когато си искам. И не ми трябва разрешение за това. От това пък следва, че трябва да си понасям последиците от решенията (ако искате и на астрално ниво). Така, че всеки да внимава какви решения взема за себе си и близките и дали може да живее после с тях.

Прочети "Кома" и тогава ще разбераш за какво става въпрос. Далеч е над "Мълчанието на агнетата"

Защо реши, че не съм я чел?

Живота в БГ е толкова тежък,жалък и непоносим,че аз мисля евтаназията да стане едно гарантирано от Държавата всеобщо и задължително право за всеки българин,независимо от възрастта. За мъжете пък нека правото да бъдат импотентни да е гарантирано от държавата. За велосипедистите пък да има още едно право, гарантирано от профсъюзите-право на попътен вятър. А за пенсионерите-право да минават на червено и да плуват зад шамандурата.

Задължително право? Това какво животно е? Нещо като доброволно -задължителното осигуряване?

Подкрепям закона. Впечатлен съм, че толкова прогресивен закон се приема. Горчивия ми опит с нашия парламент обаче, ме кара да бъда леко предпазлив и подозрителен.

Не може убийството под каквато и да е форма да е прогресивно .Светът отменя смъртната присъда, в България ще въвеждаме д-р присъда.