"Стойността на цялото трасе на "Хемус" от София до Шумен е 1,2 милиарда евро. Затова предлагаме първо сега в Закона за пътищата и в дългосрочен план, в зависимост и от трафик и от възможности за финансиране да направим 4-лентов скоростен път, а вече във времето напред, ако имаме необходимост и финансов ресурс да разширим и с аварийни ленти", обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Плевен, цитирана от БНР и БТА.

След "Струма", "Хемус", както и да го наречем - скоростен път или магистрала, е топ две приоритет при следващата оперативна програма в този сектор, заяви Павлова. Регионалният министър се надява, че ако се продължи оставащата част от "Хемус" през 2014 г., към 2017-18 година ще има възможност за трафик по нея.

Важното е, че ще дадем възможност за трафика в този изключително важен регион - да има магистрала, защото по нея ще дойдат инвеститорите, коментира министърът. По думите й, сега започва подготовката и на идейното проектиране на трасето, което ще преминава между областите Плевен и Ловеч.

Строежът на 8-километровата отсечка от "Хемус" край Шумен се забави, защото през есента археолозите се натъкнаха на селища от няколко епохи – тракийско, праисторическо и римско от II-IV век. По план датата на приключване на строителството е 30 септември 2012-а. 
Ще ви дадем колкото пари са ви нужни за проучванията, само работете по-бързо, за да можем да пуснем магистралата в срок, обърна се наскоро премиерът Бойко Борисов към археолозите.

"Северна България е най-бедният регион в Европа. Планираме в дългосрочен план да инвестираме, за да подпомогнем неговото развитие не само в пътна, но и в техническа, социална и културно-образователна инфраструктура", каза още министър Павлова.
Преди дни Борисов заяви, че близо 35 милиона лева ще бъдат инвестирани във Видинския регион.

Павлова участва рано тази сутрин в среща с бизнеса и местната общественост за представяне на инвестиционния инструмент JESSICA, който цели развитие на градската среда в шестте най-големи градове у нас, сред които е Плевен.

Изграждането на пътища ще е най-важната задача през 2012, 2013 и 2014 г.. Това пък заяви в Русе премиерът Бойко Борисов, който заедно с Лиляна Павлова присъства на представяне на JESSICA пред бизнеса в града.