Пострадалите жандармеристи са французи, състоянието на единия от тях е тежко, предадоха БТА и БГНЕС.

На сградата са нанесени значителни щети и част от оградата на комплекса е разрушена. Две коли, паркирани пред посолството, са изгорели, съобщи Франс прес.

Експлозията е станала в 7 часа местно време. Дипломатическата мисия се намира в двуетажна вила на ъгъла на улица в жилищния квартал Гаргареш.
"Чухме силен взрив. Беше голяма грешка да се установява посолството на Франция в нашия квартал", заяви един от съседите, пристигнали на мястото на инцидента.

Франция осъди остро „отвратителната” атака срещу своето посолство, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
„В сътрудничество с либийските власти държавните служби ще направят всичко, за да установят обстоятелствата около това отвратително деяние и бързо да идентифицират извършителите”, заяви външният министър на Франция Лоран Фабиюс в свое изявление.

По-късно френският президент Франсоа Оланд изказа възмущението си от атентата и подчерта, че той е бил насочен не само срещу Франция, но и срещу всички страни от международната общност, впуснали се в борба с тероризма. Оланд изтъкна, че очаква от либийските власти да изяснят всичко около този "недопустим акт", така че неговите извършители да бъдат изправени пред правосъдието.

Президентът съобщи, че френският външен министър ще пристигне днес в Триполи, за да вземе всички необходими мерки и да организира връщането във Франция на ранените в нападението двама френски жандармеристи.

И министърът на външните работи на Либия Абдел Азиз осъди атаката с кола-бомба.
„Категорично осъждаме този акт, който смятаме, че е терористично нападение срещу братска нация, която подкрепи Либия по време на революцията през 2011 година, свалила режима на Муамар Кадафи”, каза той.

Това е първото нападение срещу чуждестранна дипломатическа мисия в Либия след атаката срещу консулството на САЩ в Бенгази през септември 2012 година.