Блокадите бяха организирани от инициативни комитети в Кюстендил и в Дупница в знак на протест срещу разпределението на депутатските мандати в Кюстендилска област, където ДПС, чиято листа води Александър Методиев, популярен като Бат Сали, взима мандат срещу 864 гласа, съобщиха БНР и БТА.

Вижте снимки >>

Протестът е под надслов "Не на подмяната".
Заради преразпределението на гласовете от Турция, макар Методиев да е получил 864 гласа в Кюстендил, ще стане депутат, докато например Антон Кутев от БСП, който има около 8000 гласа в Силистра, изпада от Народното събрание.

Протестът на дупничани

От площад "Свобода" в Дупница тръгна шествие, като протестиращите блокираха международния път Е-79 за около 15 минути, предаде БГНЕС. Образува се 4-километрова опашка от автомобили, но шофьорите им подкрепиха действията на протестиращите.

Около 500 дупничани участваха в протеста, като носеха плакати с надписи: „Дупница не иска депутат, избран с 900 гласа”, „Вземете си Бат Сали в ЦИК”, „Дупница няма да бъде градът на Бат Сали”, предаде "Фокус".

Радослав Танев, който е част от протестната група, заяви, че действията ще продължат и хората няма да се откажат от исканията си.

Кметът на Дупница Методи Чимев заяви, че около 5000 до момента са се включили в протестната подписка "Не на подменения вот".
Той поздрави дупничани за будния дух и с голямо задоволство каза, че сред присъстващите са хора от протестите на барикадите през 1997 година.
По думите му духът на дупничани е един от най-силните и те отново ще поведат и възродят протестния дух.

Блокада и на Народното събрание

Протестиращите дупничани обявиха, че ще блокират Народното събрание в деня на полагане на клетва на депутатите в 43-тия парламент.
Хората бяха категорични, че няма по никакъв начин да допуснат, наложеният им депутат Алексанъдър Методиев да прекрачи прага на тази институция. Те се заканиха, че това е само началото и отново ще покажат на България, духът на хората от Дупница. Те също така обявиха, че от днес нататък ще протестират всеки ден от 17.30 ч. на площада в града.

Кюстендилци блокираха с черешови топчета пътя за Македония

Протестен автопоход от десетки коли започна преди обяд от цирковата площадка в Кюстендил. То продължи до село Жиленци, където бе блокиран пътят за ГКПП - Гюешево.
По средата на пътя бяха паркирани два трактора и мотори.
Докарани бяха макети на две черешови топчета, предаде "Фокус".

Издигнати бяха транспаранти с надписи: „Не на подмяната”, „Не на назначаемите депутати”, „Защитаваме гласът си”, „Кюстендил казва не”, „ДПС спри се, Бат Сали - вземи си”, „Против закони, които ни поробват”.

""Днес е предупреждението към вас – 60 минути, които са по-малко за вашето властване и затова да омърсявате България. Ако не зачетат нашия глас днес на предупреждението, то тогава ще се срещнат с гласа на възмездието на Майка България. Само до преди час имаше мъгла. ДПС е като тази отровна мъгла, вижте като изгрее слънцето какво става над България. Този слънчев лъч тръгва днес от Кюстендил, Дупница, Ямбол, Габрово, София и десетки други градове, за да премахне корупционния мрак”, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Малко след 13 ч. бе пуснато движението от и за ГКПП – Гюешево.

Протест и в София пред ЦИК

Около стотина души се събраха на протест пред Централната избирателна комисия в София срещу мандатите, които ДПС получи в Кюстендил, Дупница и Ямбол. Протестиращите внесоха в ЦИК декларация с настояване за преразглеждане на решението за разпределение на мандатите в 31-МИР Ямбол, както и за промени в изборното законодателство, които да гарантират механизъм за регулиране на подобни дефекти в избирателната система.

От комисията обясниха, че политическите и граждански протести срещу разпределението на мандатите не трябва да се насочват към тях. Резултати от избори се оспорват пред Конституционния съд, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В Габрово въстанаха срещу Четин Казак

Жителите на Габрово се събират тази вечер от 18 часа на протест, който ще се проведе пред сградата на Община Габрово, за да изкажат недоволството си от определянето на Четин Казак като народен представител от областта, съобщи "Габрово Нюз".

Налагането на депутата от ДПС е недопустимо, пишат във Фейсбук габровци, а такава позиция изразиха по-рано политически партии.

С решение на ЦИК в Габрово мандатите се разпределят така: два за ГЕРБ, един за БСП и един за ДПС. Останалите партии нямат народен представител от района.

АНКЕТА: Основателни ли са протестите срещу разпределението на мандатите?