От 3 юни започва охраната на предстоящата черешова кампания в Кюстендилско, съобщи Емилиян Йорданов - директор на общинското предприятие "Управление на общински имоти",  предаде БТА.

В охраната ще се включат патрули на РУП-Кюстендил и Общинска охрана. Предстои да бъдат изградени и контролни пунктове, които ще следят за недопускане на кражби по масивите, уточни Йорданов.

Той посочи, че от 15 юни в охраната на черешите ще се включи и Жандармерията.

С увеличаването на работата по пунктовете и масивите в охраната ще участва и "Гранична полиция" - със специализирана техника и уреди за нощно виждане. Между 50 и 100 души ще следят за недопускане на нарушения по 24 часа в денонощието, уточни Йорданов.

През юни у нас се берат по-твърдите череши от сортовете „Бигаро бюрла“ и „Ърли лори“. Собствениците на черешови градини се надяват изкупната цена да е 2,30-2,50 лв. за килограм, когато плодът е за прясна консумация. При това положение на дребно цената не бива да е повече от 3,50 лв. за килограм за хубавото качество. В момента на пазара килограмът се предлага в широки граници - от 2,60 до 8 лева.

Първите прогнози за реколтата са много добри. Производителите очакват да приберат около 400 кг от декар, съобщи "Преса".

През 2014 г. продължителните пролетни валежи съсипаха черешите и средно от декар са набрани около 300 кг. У нас има около 75 000 декара черешови градини.

От Общината в Кюстендил посочиха, че са определени 78 места за разполагане на пунктове за изкупуване на черешовата реколта в общината. 
Подаването на молби за разкриването на тези обекти ще започне от 1 юни. Към молбата трябва да бъде представено актуално състояние на фирмата, която ще се занимава с изкупуването на плодовете. Разрешение ще се издава след заплащане на такса. Работното време за бране на череши в общината е регламентирано и ще става от 8.00 до 20.00 часа.