Създават се условия максимално да бъде опазен общественият интерес и да се прекрати или преустанови ограбването на активите на КТБ, аргументира се финансовият министър.

Пред мен е законодателната инициатива на всички народни представители, която ще бъде входирана в понеделник в деловодството на НС. За първи път можем да видим законопроект, подписан от всички парламентарно представени партии”, каза Владислав Горанов, цитиран от "Фокус".

Правомощията на временния синдик са разширени в сравнение със синдика по търговската несъстоятелност, заявиха Горанов и депутатът от БСП Мая Манолова.

Правомощията ще са свързани с управление и опазване на имуществото на КТБ в периода от отнемането на нейния лиценз до обявяване на нейната несъстоятелност от съда, посочи Горанов, цитиран и от БТА.

Временният синдик ще бъде назначаван от съда по предложение на Фонда за гарантиране на депозитите в банките (ФГВБ), уточни финансовият министър. Мая Манолова добави, че в правомощията на временния синдик влиза и управление на банката

Затова сме предложили всяка седмица временните синдици да обявяват информация за всички предприети от тях действия, подчерта днес Манолова.

Контролът се оказва най-важното оръдие срещу предотвратяване на бъдещи злоупотреби”, каза още тя.

Временните синдици ще могат да преразглеждат и да подлагат под съмнение по съответния законов ред състояли се вече разпоредителни сделки с активи на банката, каза Горанов преди дни при обсъждането на промените.
Не е ясно обаче дали ще могат да се развалят сделки в периода от 20 юни (началото на специалния надзор на КТБ) и 6 ноември 2014 г., когато бе отнет лицензът на банката.

Най-после намира законодателна уредба възможността да се ангажира специализирано лице или институция в разследване на банкови фалити, каза Петър Славов от РБ. Той обясни, че сега временният синдик ще има възможност да ангажира такава фирма и ще стане ясно къде са отишли парите от КТБ, кои лица са ги получили и какво са направили с тях.

В отговор на въпрос защо са необходими промените след като квесторите в КТБ, назначени от БНБ, днес заявиха, че не са разрешавали никакво разпореждане с имущество на банката, Горанов посочи, че квестурата не е форма на защита на имуществото на банката при несъстоятелност, а е форма на временното й управление в режим на временно специално надзираване.

Вече отдавна не сме в хипотеза да имаме банка, тъй като надзорният орган БНБ се е произнесъл, че КТБ вече не е банка, каза Горанов.

По думите му проблемът идва от празнотата в законодателството как да се действа в периода от решението на БНБ (за отнемане на лиценза) до настъпването на несъстоятелност, тъй като решението на съда се е забавило много.

Мая Манолова уточни, че с назначаването на временните синдици ще се прекратят правомощията на квесторите.

По-рано НС съкрати срока за внасяне на предлoжения между първо и второ четене на Закона за банковата несъстоятелност до понеделник, за да могат промените да се гласуват в сряда.

Парламентарно представените партии се обединиха около назначаването на двама временни синдици в КТБ - от Фонда за гарантиране на депозитите в банките. Причината за промените е това, че Софийски градски съд отхвърли искането на ФГВБ за назначаване на временен синдик в КТБ, защото това не е сред мерките, уредени за тази фаза на производството в сега действащия Закон за банковата несъстоятелност.

Борисов за синдиците и квесторите
 
„Може би някои не знаят що е синдик, що е квестор, кой кого назначава. За тях единственият факт е пази ли се имуществото, което след това като се продаде държавата ще си върне парите или някой ще го открадне. По закон квесторите наблюдават, разрешават, вървят на ръба на закона. Мисля, че ще ги проверим много основно”, обясни премиерът Бойко Борисов.
 
„Синдикът е този, който брани имуществото да не се открадне. Само че вече месеци наред, поради процедури, които са законни, времето минава, не можем да назначим синдици и заводите си отиват. Тъй като аз искам да дойдат в държавата, ви обяснявам. Тъй като държавата в лицето на своя фонд изплати над 3,5 млн. лева е най-големият кредитор на тази банка, се оказва, че вместо той първо да вземе парите, ги правят през някакви цесии, които забранихме, но квесторите разрешават", коментира Борисов.

Той посочи, че именно на това се надява, в следващите дни политическата класа да успее да предотврати - този грабеж.
„Около 800 млн. лева вече са ограбени по мои данни", каза Борисов, цитиран от "Фокус".