Глобите могат да достигнат 100 000 лева, предупреди Комисията за регулиране на съобщенията, предаде БТА.

В КРС е била проведена среща с представители на телекомите, тъй като от 6 август, когато се въведе процедурата за пренасяне на фиксирани и мобилни телефонни номера на "едно гише", в комисията са постъпили 73 жалби от потребители - физически и юридически лица, за възникнали проблеми при предоставянето на тази услуга от операторите.

От регулатора са напомнили, че на  операторите е бил даден четиримесечен срок, в който те да се подготвят технически за започването на услугата на "едно гише". Въпреки това телекомите все още допускат необосновани грешки от техническо естество, с които се опитват да оправдаят възпрепятстването на удовлетворяването на молбите за преносимост на потребителите, се посочва в съобщението.

Представителите на операторите са уверили комисията, че работят за решаването на проблемите и са заявили готовността си до 1 октомври всички затруднения да бъдат отстранени. Комисията за регулиране на съобщенията е настояла пред операторите установените досега нелоялни търговски практики на възпрепятстване и спиране на процеса на преносимост на "едно гише" да бъдат прекратени.