До 8 октомври Европейската комисия очаква от България да подаде искане за финансиране на предпроектните проучвания за „Балкан“, съобщи БНР.

Те обаче трябва да докажат, че в проекта за хъб има пазарен смисъл.

"Булгартрансгаз“ вече обяви обществена поръчка за избор на консултант, който да оцени възможностите на държавната компания за изграждане на хъба. Отварянето на офертите е на 5 октомври.

Все още за създаването на газовия хъб няма модел на борса за търговия с горивото, няма изградени връзки за дистрибуцията и доставките му, няма и осигурени количества гориво. Тези моменти трябва да бъдат изчистени, за да стане ясно дали има смисъл от газовия хъб „Балкан“, категорични са европейски експерти.

"Доставките на руски газ по модернизиран вариант на „Южен поток“ не са толкова важни за създаването на газовия хъб „Балкан“ и пред тях стои условието да отговарят на европейското законодателство. Жизнено важни за газовия хъб са доставките на газ от собствени на България източници, от находищата в Румъния, на каспийски газ от Южния газов коридор и на втечнен през терминала в гръцкото пристанище Александруполис. Това е истинската диверсификация на източниците на природен газ", каза пред български журналисти говорителят на Европейската комисия Якуб Адамович, цитиран от "24 часа".

Той коментира, че свързаността на газовата мрежа на България и Европа и модернизираната инфраструктура са по-важни от отделни проекти за строежи на газопроводи.

"В региона трябва да има поне три различни източника на газ, а не само прокарване на нови маршрути“, заяви още говорителят по повод амбициите на българското правителство да договори нов по-къс маршрут на „Южен поток“, по който да се подава руски газ до хъб „Балкан“.

"Балкан" би могъл да включва и руски газ, но ако доставките отговарят на европейското законодателство“, допълни още той.

Важен коридор за газовия хъб ще е и вертикалният, който трябва да свързва системите на Унгария и Гърция през мрежите на Румъния и България. Заради това и връзките на България с Гърция и Румъния са включени в ЕК в списъка на проектите от общ интерес, които могат да ползват европейско финансиране.

Засега ЕК няма готовност да участва в тристранни разговори с България и Русия по изграждането на „Южен поток“, каквито предложи премиерът Бойко Борисов. За да бъде възобновен проектът, руският президент Владимир Путин поиска "железобетонни гаранции" от ЕС.

Ролята на ЕК ще е да внесе европейски тласък в разговорите, каза по темата Адамович.

Всеки проект, който иска да подава гориво към ЕС трябва да отговаря на европейското законодателство“, коментира още говорителят по повод възобновените планове за строителство на „Турски поток“ и възможността газопроводът да бъде продължен към Гърция.

За този проект Бойко Борисов се закани да наложи вето в Европейския съвет.