Същото искане е отправено и за бившия сенатор от Социалдемократическата партия Дан Шова по делото "Турчени-Ровинари", по което двамата са обвинени в корупционни престъпления, съобщава информационният сайт Зиаре. Понта е обвинен във фалшифициране на документи, съучастие в данъчни измами и пране на пари.

На днешното заседание на Върховния касационен съд прокурорите поискаха "наказанието да бъде около средното, а начинът на изпълнение да бъде с лишаване от свобода". НДБК също така поиска от Виктор Понта да бъде конфискувана сумата от 56 000 евро, получени неправомерно от адвокатската фирма "Шова и съдружници", съобщи БТА.

По отношение на Дан Шова прокурорите от НДБК поискаха от Върховния съд "присъда, ориентирана към максималната", по обвинения във фалшифициране на документи, данъчни измами и пране на пари. Делото се разглежда от Върховния съд от септември 2015 г., като освен Понта и Шова обвиняеми са още Дан Чурел и Думитру Кристя, бивши генерални директори на енергийните комплекси Ровинари и Турчени.

Понта е обвинен, че в периода октомври 2007-декември 2008 г. чрез адвокатската си кантора е получил от сдружението "Шова и съдружници" над 181 439 леи за фиктивни дейности, които не били извършени. Виктор Понта, който стана първият румънски премиер след падането на комунизма, изпратен на съд по време на мандата си, оглавяваше правителството в периода 2012-2015 г.

Бившият сенатор Дан Шова, в качеството си на координиращ адвокат на сдружението "Шова и съдружници", е обвинен в злоупотреба със служебно положение, фалшификация на документи, данъчни измами и пране на пари.