"Преговорите приключиха вече изцяло, всичко е решено - и сроковете, и сумата", заяви снощи съветникът на руския президент по военното сътрудничество и техника Владимир Кожин, цитиран от РИА Новости и БТА.

Той добави, че се надява споразумението за анулиране на договора да бъде подписано възможно най-бързо.

Продължилите осем месеца преговори са били водени от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин и френския главен секретар по отбраната Луи Готие. Според информацията споразумението трябва да бъде подписано в първите дни на август, предаде БНР.

Вместо два кораба "Мистрал" до Русия "ще доплават" почти 1,2 милиарда евро, пише днес "Комерсант". Договорената сума е 1,16 млрд евро.

Русия представи сметка за понесените щети от развалянето на сделката, напомня вестникът. Тя включваше платения чист аванс - 892,9 милиона евро, средствата, похарчени за обучение на 400 моряци екипаж, за изграждане на инфраструктура за базиране на самолетоносачите във Владивосток и за създаване на опитни образци палубни хеликоптери - общо 1,163 милиарда евро.

Според източници на изданието, тази сума ще бъде възстановена изцяло.

"Към нея ще бъдат добавени рисковете и разходите за демонтиране и разтоварване от корабите на руското оборудване, инсталирано по време на строежа", добавят те.

През октомври м.г. френският президент Франсоа Оланд спря предаването на тези военни кораби на Русия заради политиката й спрямо Украйна. В последните дни на месец май Москва заяви, че се отказва от поръчаните на Франция хеликоптероносачи "Мистрал" и вместо това ще построи свои бойни кораби.