Той каза това, след като в деловодството на Народното събрание бяха внесени подписите за новия законопроект за промяна в Конституцията.

Цветанов уточни, че подписи под новите конституционни промени са положени от цялата парламентарна група на ГЕРБ, тази на Реформаторския блок, на Патриотичния фронт, ДПС.
 
„От БДЦ се подписаха всички без един, който отсъства и е в чужбина. От АБВ има трима депутати, които са се подписали”, поясни той и подчерта, че така са успели да съберат 180 подписа.

Депутатът от РБ Димитър Делчев все пак се подписа за конституционните промени, обяви самият той пред журналисти в парламента, предаде "Фокус".
Почти два часа от всички парламентарни групи, които подкрепят промените в Конституцията, очакваха един единствен депутат от Реформаторския блок да се подпише, за да се съберат 180-те подписа в подкрепа на проекта - именно Делчев. 

Първоначално Делчев беше обявил, че няма да се разпише под новите текстове, но впоследствие обясни, че е размислил, след като е бил помолен от Меглена Кунева, която по думите му е поела ангажимент към премиера Бойко Борисов да тръгне съдебната реформа - затова се съгласил да положи 180-тия подпис.

През следващата седмица ще бъдат внесени в пленарна зала, дебатирани и приети две решения – за избор на временната комисия, която да разгледа новия законопроект и процедурните правила, заяви председателят на парламента Цецка Цачева.

Тя коментира, че внасянето на новия законопроект за конституционни промени е добър завършек на тази изключително тежка седмица.

"От тук насетне с повече оптимизъм всички ние, които сме тук, и съвносителите гледаме на окончателния вариант на промените в Конституцията", каза още Цецка Цачева.

Пред журналисти правосъдният министър Христо Иванов коментира, че новият законопроект за изменение на Конституцията съдържа най-важната част от промените, които трябваше да се случат.

Според него новият законопроект осигурява необходимата стъпка по пътя към необходимата реформа. "За радикална реформа не мога да говоря, но това е много важна стъпка към нужната реформа", поясни Христо Иванов. Той определи всичко, което се случи през последната седмица като нормална част от политиката в една демократична страна.

АНКЕТА: Одобрявате ли постигнатия консенсус по съдебната реформа?