Става дума за експерт по епидемиология, уточни говорител на СЗО в Женева. Това е първи случай, в който член на екипите на СЗО на място се заразява с вируса, предаде БТА.

Възрастта и националността на експерта не се посочват. Той получава "възможно най-доброто лечение" и се обмисля евакуирането му в друг лечебен център, се казва в изявление на СЗО.

От началото на епидемията с ебола СЗО е изпратила около 400 души в засегнатите страни в Западна Африка - Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия. През последните шест месеца над 225 здравни работници са се заразили с вируса ебола, а близо 130 са починали.

Самолет на британските ВВС излетя от столицата на Сиера Леоне Фрийтаун с британски гражданин, който се е заразил с вируса на ебола и бива евакуиран във Великобритания, предаде Ройтерс. Британецът е бил медицински доброволец, който работел в център за лечение на ебола в западноафриканската страна.

Филипините евакуират близо 3500 свои граждани, които работят в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия заради епидемията от ебола. Говорител на външното министрество уточни, че в Сиера Леоне има 1979 филипински работници, в Гвинея - 880, а в Либерия - 632, включително 148 войници в състава на миротворческите сили на ООН.

Вчера министерството на отбраната обяви, че изтегля войниците си от Либерия.

Според СЗО за сегашната епидемия с ебола, която е взела най-малко 1427 жертви, ще продължи от шест до девет месеца