Председателят на съюза Лили Друмева внесе декларацията за това до председателя на парламента Цвета Караянчева. Самият Жаблянов е зам.-председател на Народното събрание.

По-рано днес от ГЕРБ също настояха той да подаде оставка, след като стана ясно, че е автор на скандалния текст, че Народният съд от 1945 г. е бил "неизбежно и необходимо правосъдие", който БСП изтри.

"Съюзите на репресираните от комунизма и всички демократично мислещи хора изразяват възмущението си от недопустимото и арогантно отношение на БСП към фактите от най-новата българска история и тяхното тълкуване. Макар че в публичното пространство отношението към Народния съд да се коригира привидно, авторите на този текст показаха недвусмислено и за пореден път двуличието на тази партия, агресивността в поведението ѝ и гаврата с народната памет. На 1 февруари т.г. ПГ на БСП не само не почете с мълчание една минута невинно избитите жертви на този мракобесен режим, но поведението ѝ беше повече от осъдително“, заяви Друмева, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ в основата на подобен тип реакция стои ръководството на БСП.

„Такъв е и случаят с обръщението към министър-председателя Бойко Борисов, в което авторството на Валери Жаблянов е доказано и Народният съд през 1945 г. е обявен за справедлив акт, което е върхът на наглостта. Категорично настояваме за оставката на Валери Жаблянов от длъжността зам.-председател на НС. Личност с такъв морал няма право да заема толкова отговорна длъжност в най-висшия законодателен орган на страната. Да се твърди, че Народният съд е справедлив процес, е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история. Такъв гаф не може да се прости. БСП показа за сетен път престъпния си генезис. Когато фактите говорят, и боговете мълчат“, подчерта председателката на съюза.