"Китай винаги е бил за справедливата кауза на палестинците и подкрепя тяхното влизане в ООН със статут на пълноправен член и осъществяването на решението за две държави (Израел и Палестина) по пътя на политически преговори, които да доведат до създаването на независима и суверенна палестинска държава", заяви той в реч пред Общото събрание на ООН, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Тази независимост трябва да бъде постигната на базата на границите от 1967 г. и с Източен Ерусалим за столица на палестинската държава, смята Ян Цзечъ.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви малко след завръщането си от САЩ, където говори пред Общото събрание на ООН, че няма намерение да спира заселническото строителство. "Вече сме правили това. Замразихме строителството за 10 месеца, но мярката не доведе до нищо. Връщайки се на темата за замразяване на строителството, палестинците доказват, че всъщност не желаят преговори", обясни той.

Китайският външен министър отправи завоалирано и предупреждение срещу каквото и да е било международно действие срещу Сирия, където правителството извършва кървави репресии срещу протестиращи.
От март по време на демонстрации срещу режима там са загинали повече от 2700 души.

"Международната общност трябва да спазва суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия, да действа и реагира предпазливо, за да бъдат избегнати нови трусове, които биха заплашили мира в региона", подчерта китайският дипломат.
В същото време той посочи, че Пекин иска различните страни в конфликта в Сирия да проявят въздържаност, за да се избегне каквато и да е било форма на насилие и ново проливане на кръв, както и да се постигне успокояване на ситуацията.

Искането на лидера на палестинската автономия Махмуд Абас за приемането на Палестина като пълноправен член на ООН и признаването и за суверенна държава в границите от 1967 г. бе подкрепено от Китай, Русия, Бразилия, Индия, Ливан и ЮАР.
Палестинският наблюдател в ООН Рияд Мансур подчерта,че се надява Съветът за сигурност на ООН да прояви отговорност, тъй като 131 държави вече са признали Палестина като суверенна държава.

Френският президент Никола Саркози призова към компромис и предложи Палестина да бъде приета за непостоянен член на ООН. Американскит президент Барак Обама заяви, че САЩ, ще наложи вето, ако ООН признае Палестина.
Против приемането на Палестина в ООН и признаването и за независима държава се обявиха още и Израел, Германия, Канада.
Против предложението за независима палестинска държава в границите от 1967 г. са и управляващото в Газа движение "Хамас".