Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е победител във втория телевизионен дебат с премиера Риши Сунак, показва анкета сред присъствалата на дебата публика, съобщи кореспондентът на БНР в Лондон.

Общите избори в Обединеното кралство ще се проведат на 4 юли.

Дебатът се проведе по Скай нюз, а проучването на YouGov показа, че почти две трети или 64% от запитаните са заявили, че лидерът на лейбъристите се е справил по-добре от премиера, при отговор на въпроса:

"Като оставите настрана собствените ви партийни предпочитания, кой според вас се представи най-добре като цяло в тазвечершното телевизионно събитие?".

Всеки от лидерите бе интервюиран за 20 минути от политическия редактор на Скай нюз Бет Ригби, след което те отговаряха на въпроси на публиката в рамките на 25 минути.

Риши Сунак бе освиркан от част от присъстващите в залата, когато заяви, че стачките на младшите лекари са оказали влияние върху решаването на проблема с дългия списък на чакащите в националното здравепзаване.

Киър Стармър пък се стъписа за момент, когато друг член на публиката му каза, че се е превърнал в "политически робот" и го попита как ще убеди хората да гласуват за него. В крайна сметка обаче Стармър даде по-задоволителни отговори от Сунак по всички основни засегнати теми - от данъците до имиграцията.

На премиера освен това му беше трудно да се защити от критиките, че не е успял да спази поетите от него обещания по набелязаните от самия него ключови политики.

Някои от анкетираните, макар и да дадоха техните оценки за представянето на двамата политици, заявиха, че в крайна сметка не са впечатлени и от двамата и ще обърнат своя поглед към по-малките партии.

Социологическите проучвания продължават да отреждат преднина на лейбъристите пред торите с около 20 пункта.