Радикалното палестинско движение "Хамас" заяви, че е показало "положително отношение" към усилията за договаряне на споразумение за прекратяване на огъня с Израел в конфликта в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въоръжената групировка заяви, че е призовала САЩ, най-големия израелски съюзник, да окажат натиск върху Израел да се съгласи да сключи споразумение за трайно спиране на бойните действия в палестинския анклав.

От "Хамас" допълват, че макар и американски официални представители да са казали, че предложението за примирие, представено от президента Джо Байдън на 31 май, е било прието от Израел, не са чули "нито едно официално потвърждение на този факт от израелска страна".

Междувременно стотици ракети бяха изстреляни от територията на Ливан по Северен Израел часове след като при израелски въздушни удари вчера беше убит командир от ливанското шиитско движение "Хизбула". Израелската армия съобщи, че са засечени около 215 снаряда, някои от които са били свалени, но други са причинили пожари на няколко места, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Хизбула се зарече да ожесточи нападенията си след смъртта на 55-годишния Талеб Сами Абдула, който е най-високопоставеният член на групировката, убит от началото на боевете преди осем месеца.

"Врагът да ни чака на бойното поле", каза Хашем Сафиеддин, висш представител на Хизбула, на погребението на Абдула в Бейрут.

Хизбула, подкрепян от Иран съюзник на палестинското движение "Хамас", в последно време започна да нанася удари все по-навътре на територията на Израел, с все по-нови и все по-съвременни оръжия, докато същевременно израелската авиация също бомбардира цели дълбоко в Ливан. Хизбула обяви, че ще прекрати бойните действия срещу Израел само ако се стигне до спиране на огъня в Газа.

От началото на войната и други групировки, съюзени с Иран, включително мощни милиции в Ирак и Сирия и хусите, също атакуват израелски, американски и други цели, като често предизвикват ответни действия от страна на Запада. През април Израел и Иран за първи път обмениха директен огън.

Планът Байдън

Предложението, обявено от американския президент Байдън, предвижда план на три етапа.

Първият етап трябва да започне с шестседмично прекратяване на огъня и освобождаване на някои заложници в замяна на палестински затворници. Израелските сили ще се изтеглят от населените места, а на палестинските цивилни ще бъде позволено да се завърнат по домовете си.

Първата фаза изисква също така безопасно разпределение на хуманитарна помощ "в голям мащаб в цялата ивица Газа", което според Байдън ще доведе до влизането на 600 камиона с хуманитарна помощ в Газа всеки ден.

В същото време ще започнат преговори за вторият етап, който трябва да доведе до "окончателно прекратяване на военните действия в замяна на освобождаването на всички други заложници, които все още се намират в Газа, и пълното изтегляне на израелските сили от Газа", каза Байдън.

Третият етап ще постави началото на "мащабен многогодишен план за възстановяване на Газа и връщане на останките на всички починали заложници, които все още се намират в Газа, на техните семейства", добави президентът.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че най-добрият начин за успокояване на напрежението в региона е "Хамас" да приеме предложението за поетапно прекратяване на огъня. В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува с огромно мнозинство в подкрепа на плана.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че споразумението за прекратяване на огъня в Газа ще има голям ефект върху намаляването на напрежението на израелско-ливанската граница, където насилието между израелската армия и Хизбула е в разгара си.