Сигналът за катастрофата е получен в полицията малко след 19 часа. На място веднага са изпратени екипи на полицията, пожарната и спешна помощ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пожарът е овладян. Вследствие на удара се е запалила първата секция на електрическата мотриса „Дезиро”, съобщи пресцентърът на БДЖ.

Вижте снимки от местопроизшествието >>>

По първоначални данни вследствие свличане на скална маса ТИР е паднал върху жп релсите и е бил ударен от влак, движещ се по направление Кулата-София, след което се е запалил.

Само двама - полски граждани, шофьори на катастрофиралия ТИР, са пострадали при тежкия инцидент на главен път Е-79 тази вечер, когато ТИР се обърна на международната ж.п. линия Кулата - София, а в него се удари влак.
Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който отиде на мястото на инцидента заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Министърът обясни, че всички пътували във влака - около 95 души, са били евакуирани навреме с помощта на служителите във влака и са били извозени с автобус. Няма пострадали и при пожара.

Министър Вучков посочи, че свлачището, предизвикало тежката катастрофа, е опасно от десетилетия, въпреки че наскоро е било обезопасено с мрежи. Той уточни, че се търсят варианти в бъдеще за по-доброто обезопасяване на участъка.

Директорът на областното пътно управление в Кюстендил Юлияна Божилова каза за БТА, че двамата братя поляци - шофьори на катастрофиралия полски ТИР, са се отървали по чудо, защото навреме са успели да скочат от товарния автомобил. Настанени са в благоевградската болница.

От областното пътно управление съобщиха, че движението по главния път Е-79 е напълно възстановено.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди на ръководствата на "Холдинг БДЖ" ЕАД и ДП НКЖИ незабавно да бъде създадена необходимата организация за възстановяване на влаковото движение в междугарието Бобошево-Кочериново, съобщиха от министерството.

Министър Ивайло Московски следи и координира действията на двете железопътни компании за освобождаването на железния път и възстановяване на влаковото движение в участъка.