Кръговото кръстовище до моста беше отворено за движение в събота и  полицейската статистика сочи, че само за двата дни там вече са станали 9 пътни произшествия, за щастие без жертви, съобщиха от ОДП-Русе.

Изграждането на кръговото кръстовище беше част от мерките, предприети за нова организация на движението след катастрофата на моста при Бяла на 7 декември 2006 г., при която загинаха 18 души. Мостът беше разширен по време на реконструкция, която започна през 2007 година и завърши заедно със строителството на кръговото кръстовище до него.

Заради днешния инцидент пътят Русе-Бяла бе затворен за повече от 11 часа, а движението към София и Велико Търново се отклоняваше по обходен маршрут.

Сигналът за инцидента е подаден към 5.30 часа. Тежкотоварен автомобил с украинска регистрация при навлизане в кръговото кръстовище блъснал движещ се пред него автомобил "Мазда", също с украинска регистрация. После ТИР-ът се преобърнал и паднал върху автомобил "Опел Астра" на полицията в Бяла.

ТИР-ът е карал 56-годишен украинец, който не е пострадал. Пробата му за алкохол е отрицателна. Не са ранени и пътуващите в леката кола 43-годишен украинец и две жени. В патрулния автомобил са били двама полицаи, единият е с лека прорезна рана на дясната ръка.

Вследствие на катастрофата на пътното платно в зоната на кръстовището беше разпиляно голямо количество прахообразно вещество. След оглед на мястото на инцидента ще започне изтегляне на товарния автомобил и почистване на пътното платното от разпиляния товар, уточниха от полицията.

Вчера беше изнесена черна статистика, според която за 20 години при катастрофи са загинали близо 22 000 души.

*Текстът е актуализиран към 17.13 ч.