Инцидентът станал около 7.05 ч., когато самоубиецът Румен Палавров навлязъл в насрещното движение със ситроена си и се блъснал в автобус на „Юнион Ивкони”, пътуващ от Испания за София с 43-ма пътници и трима шофьори.

Шофьорът на колата е загинал на място, съобщиха от МВР, цитирани от БГНЕС и "Фокус". Четирима от пътниците в автобуса са с леки порезни рани. 
При сблъсъка автобусът се запалил, спукал се резервоарът и част от горивото изтекло. 36-годишният шофьор от Самоков Христо Петров успял да спре до мантинелата. Около 25 метра мантинелата е разкъсана.

Шофьорите на автобуса, екипи на Бърза помощ и полицаи са евакуирали хората през прозорците, предаде Дарик радио. 
Изгоряла е по-голямата част от багажа
на пътниците. Изгорели са и документите на 10 от пътниците. След инцидента, по разпореждане на „Пътна полиция”, всички пътници са били извозени с друг автобус на фирмата до Областната дирекция на МВР -Сливница. Там са издадени служебни бележи на пътниците, чийто лични документи са изгорели. Всички пътници са отпътували към София, съобщиха от фирмата превозвач.

Самоубийство е вероятната причина за тежката катастрофа, каза комисар Николай Николов, директор на ОД МВР-София.
„Шофьорът на ситроена снощи е извършил палеж на апартамента си в кв. „Стрелбище” в София, след което е отишъл във вилата си в Извор, там е взел автомобил и се обадил в 06 часа сутринта на съпругата си, че ще се самоубие с катастрофа на магистралата, без да уточни къде. Този сигнал получаваме в 07.06 часа", добави той. Засега не е ясно какво е накарало мъжа да посегне на живота си. 
"Изключителен професионализъм са проявили шофьорите на автобуса, себеотрицание и героизъм, успели да са изведат всички пътници навън. Хвала на тези момчета. Изключителен късмет за всички", коментира Николов пред "Фокус" и bTV.

Мъжът, който тази сутрин е ударил автобус край Сливница, е бил с психически отклонения, коментира по-късно пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Чух голям гръм и паднах между стълбите и вратата. Всичко живо беше на крак. Пищеше народът, нямах представа какво става. Не си мислех за катастрофа, помислих, че се е спукала гума, защото се влачехме 100 метра. Хората искаха да излязат, но мантинелата препречваше пътя”, разказва очевидец пред телевизията.

"Това, което си спомням е, че автобусът се подпали страшно и бързо, и когато разбрах какво се случва, се оказа, че някаква кола се е врязала в нас. Измъкнахме се абсолютно всички, целият автобус излезе за около 15 секунди и 5 минути по-късно целият автобус гореше", каза пред БНР момиче, пътувало в автобуса. По думите й, колата е била на парчета.

"Никой не е застрахован. Пътници всякакви има, сега пък вече и самоубийци щом взеха да се появяват, положението взе да се влошава очевидно", каза пред "Фокус" директорът на "Юнион Ивкони” Ивайло Константинов.

Синът на Палвров - Милен, обаче разказа пред БНТ, че всичко е можело да бъде предотвратено, тъй като още след като баща му запалил жилището им, той и майка му се обадили в полицията, че баща му кара колата пил и може да е опасен. Изтеглени от него пари от банкомат им помогнали да разберат, къде е бил и това ги насочило към вилата, в която той наистина отишъл. От полицията обаче не обърнали внимание на този сигнал, реагирали чак сутринта, когато им казали, че той отива да се самоубие на магистралата.

Румен Палавров бил безработен, след като преди няколко години се пенсионирал по болест след инфаркт и инсулт. Преди това работел в районната здравна каса. След това започали проблемите му с алкохола. Свидетели разказват, че малко преди катастрофата, видимо пил, той заредил догоре колата си с бензин в Сливница.