Изборите могат да бъдат касирани от раз само заради решението на Централата избирателна комисия за удължаване на изборния ден. ЦИК няма право на това, тъй като Изборният кодекс не й дава това правомощие. Само фактът, че има решение на ЦИК, което е взето без тя да има правомощия, е достатъчно основание за касиране на изборите, заяви още пред "Фокус" юристът на организацията, която е направила наблюдение на изборите за президент и местна власт.

Според Стоянов основание за касиране на изборите е и присъствието на депутати под каквато и да е форма от която и да е политическа сила в секционни или избирателни комисии.
„Ако това не е потъпкване на каквито и да е норми и принципи – нямам какво друго да кажа. Само с тези два аргумента, ако някой има интерес – тези избори ги събаря само с едно внасяне на жалба”, коментира той.

Въпреки че Изборният кодекс урежда реда и начина на касиране на изборите, компетентен по темата е съдът.
„Изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание се касират в Конституционния съд, в който обаче знаем как се назначават членовете – кой какви квоти има, а в Административните съдилища по места трябва да вземат решение за касиране на изборите. Оттук-нататък влизаме в една дълга процедура, която – първо е безсмислена, второ подкопава самото доверие в изборите и трето – не е и гаранция, че това, което съдът реши е било вярно. Не е ясно какви юридически трикове ще бъдат извадени от адвокатите, какво ще признае съдът и какви ще са убежденията на съдията”, предупреди обаче той.

Според Стоянов това, което се случи на изборите, е абсолютно нарушаване на международните стандарти.

Междувременно днес от Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че делегацията от техни наблюдатели смята, че вторият тур на изборите в България е протекъл при спазване на основните граждански свободи, но е необходимо подобряване на изборния процес, предаде БГНЕС. Наблюдателите са забелязали проблеми при обработването и преброяването на резултатите от първия тур, както и неспособността на ЦИК да взема навременни и ефективни решения по особено важни въпроси.

Те отново изразяват опасения за купуването на гласове и оказване на натиск над избиратели и отбелязват, че във връзка с първия тур властите са стартирали 106 разследвания по такива подозрения.
"Както и преди първия тур, кандидатите имаха възможност да агитират свободно и без ограничения. Следователно, много е важно да се адресират постоянните твърдения за закупуване на гласове. Те трябва да се разследват внимателно и дългосрочните препоръки трябва да се вземат под внимание", коментира ръководителят на делегацията Вадим Жданович.
 
От ОССЕ отбелязват още хаоса с "чувалите с изборни документи, оставяни без охрана и предоставяни на неупълномощени лица", както и това, че някои от резултатите на местните избори бяха публикувани едва пет дни след деня на вота.

От БСП вече заявиха, че ще поискат касиране на вота в София и вероятно в Кюстендил, Силистра, Нова Загора, Етрополе и Ботевград, сините - в Плевен, Своге и Видин. От ГЕРБ пък се заканиха за Шумен, Кърджали, Тетевен и Кирково.

Жалбата на ГЕРБ-Шумен за касиране на кметския вот е внесена в ОИК, потвърди днес пред Дарик радио председателят на комисията Гергана Великова. В жалбата е записано, че се иска касиране заради множеството нарушения, допуснати по време на изборния ден. Иска се и проверка на действителните бюлетини.
"Не мога да коментирам дали е имало други грешки, освен техническите в изборния ден", заяви Великова. По думите й жалбата вече е препратена към Административен съд - Шумен.