"Не може щом резултатите не ви харесват, да призовавате да се гласува наново. В демокрацията не трябва никога да си лош губещ, защото тогава ще си и лош печеливш", заяви още френският професор.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че ГЕРБ не отстъпват от намерението си да поискат касиране на вота. Според него денят за размисъл е бил тотално потъпкан.

"Една медия беше подпомагана от определени фактори и се стигна до това, че гражданите не можаха да употребят правото си на глас", заяви бившият вътрешен министър и добави, че е "съвсем закономерно" партията хем да иска касиране, хем да състави кабинет.

Перино, който е световно име в областта на електоралната социология и в анализа на крайната десница във Франция и Европа, казва, че демокрацията боледува. На въпрос как как изглеждат тези симптоми при демокрацията в България, той отговаря:

"Младите поколения изпитват болка от демокрацията, такава, каквато тя е понастоящем".

Според професора крайно десните партии не само в България, но и в Европа, печелят от протестния вот и от страховете на хората от глобализацията. Той не изключва Волен Сидеров да подкрепи коалиционна ос между БСП и ДПС, въпреки формалното противоречие с принципите на "Атака".

"Крайно десните наливат масло в огъня, но това не им пречи да се приспособяват. Така че и г-н Сидеров - може би, кой знае - утре ще даде подкрепата си на правителство, изградено върху коалиционната ос между социалистите и партията на българските турци. Нещо, което наистина придобива комичен оттенък" , коментира още Перино.

По думите му крайно десните практикуват това, като се изкарват гаранти на политическата стабилност, независимо от противоречията.