Миналата седмица ЦИК възложи на дирекция ГРАО към регионалното министерство да провери дали претендентите за "Дондуков 2" са пребивавали в страната повече от 183 дни за всяка от годините след 23 октомври 2006 г.
Това бе изтълкувано като атака срещу независимата Меглена Кунева, която няколко години беше еврокомисар. От нейния щаб обаче заявиха, че тя е била изпратена от държавата на този пост и адресът й е в София.

Първоначално от ГРАО заявиха, че няма как да направят такава проверка, тъй като не разполагат с информация кога и за колко време кандидатите са били извън страната. Такива данни има само в МВР. От ЦИК обаче заявиха, че законът ги задължава да изискат такава проверка и ГРАО трябва да намерят начин да я извършат.

Днес не стана ясно как точно е станало това, но на редовния брифинг на ЦИК говорителят Бисер Троянов съобщи, че резултатът е налице - всички 18 кандидатпрезидентски двойки са посочили адресите си, на които са пребивавали последните 5 г., съобщи "Фокус".
Освен това е установено, че отговарят на другите законови изисквания - гражданството на техните родители към датата им на раждане също е българско, никой не изтърпява наказание лишаване от свобода и не е поставен под запрещение.

С това проверката на ЦИК за кандидатите приключва и няма да има промени в регистрираните кандидатпрезидентски листи.

Проверките на кандидатите за кметове правят в Общинските избирателни комисии, уточни Троянов. Агитационните материали в рамките на предизборната кампания, която започва от 00.00 ч. на 23 септември, ще се поставят на определените от кмета места. Забранява се тяхното унищожаване и заличаване, когато са поставени по законовия ред. Не е позволено и публикуването и излъчването на агитационни материали, които застрашават здравето на хората и накърняват доброто име на кандидатите. Недопустимо е използването на общинския и държавен транспорт за целите на предизборната кампания, заявиха от ЦИК.

За първи път Изборният кодекс предвижда задължения на участниците в изборите за премахването на агитационните материали до три дни след приключване на изборния ден. В случаите, когато има втори тур, трите дни ще текат след него. Предвидените глоби са между 1000 и 10 000 лв.

Ще се гласува с два отделни списъка за двата вида избори - президентски и за местна власт. Всеки избирател ще трябва да се разписва и на двата списъка, ако иска да гласува на двата вота.

Фирма „Котта” ООД е избрана да направи аудио визуални изпълнения за разясняване на предизборната кампания. Всеки от клиповете е на стойност до 20 000 лв., съобщиха още от ЦИК.

"Днес в общинските избирателни комисии се теглят номерата на партиите и коалициите, участници в местните избори. Тези, получили номера вчера от ЦИК, запазват тези номера и в ОИК. Ако коалициите са с друг състав, за тях се теглят нови номера", поясни Бисер Троянов.