Основна причина за това е завръщането на работещите в Западна Европа турски граждани.

От сръбска страна при ГКПП Калотина обработката на пътникопотока се извършва бавно, в резултат на което зоната между двата пункта Градина и Калотина е пълна с леки автомобили, се казва в официалното съобщение на пресцентъра на МВР.

Българският граничен пункт работи с целия си капацитет, но поради запълването на междинната зона пропускането е изключително затруднено. Това води до натрупване и на чакащи за излизане от страната автомобили преди пункта.

Вероятно интензивният трафик на изход от България ще се запази и през идващите почивни дни. Гражданите могат да използват алтернативни маршрути през другите пунктове на българо-сръбската граница, препоръчват от Гранична полиция.

Дълги опашки от автомобили се образуваха и на пункта Капъкуле на турско-българската граница. Според турски митничари причината е, че много граждани на южната ни съседка, които живеят в чужбина, се завръщат по домовете си. На пункта Капитан Андреево също има опашка от чакащи,  предаде БНР.

Много пътници се оплакват пред камерите на турските телевизии, че почти цял ден били принудени да чакат на двете митници. Някои от тях настойчиво поискаха българските и турските власти да сложат край на това положение. По думите им, всяка година по това време на пунктовете между България и Турция се повтаря една и съща картина.

Според турски източници, през последните 12 часа от Капъкуле в посока Капитан Андреево са преминали 2500 превозни средства. Към момента още около 800 изчакват от турската страна на границата, където опашката надхвърля 1 километър.