Агенцията, цитирана от БТА, припомня прокламираната от президента мечта да успее там, където всичките му предшественици се провалиха: да постигне мир между израелци и палестинци.

Тръмп, който пристига от Рияд, вече опроверга очакванията по този въпрос, като даде на палестинците повече надежди от предвиденото, и разочарова израелската десница, която беше въодушевена от избирането му.

Той понесе израелски критики във връзка с изявления по крайно чувствителната тема за статута на Ерусалим.

Тръмп е изправен и пред много вътрешнополитически проблеми, включително разследване за възможен сговор между членове на предизборния му екип и Русия. Съобщения, че е споделил с руснаците сведения, предоставени от Израел, също предизвикаха остри реакции.

Преди да се срещне днес с премиера Бенямин Нетаняху, се очаква Тръмп да стане първият действащ американски президент, посетил Стената на плача - най-святото място, на което евреите могат да се молят. Но то се намира в окупирания и анексиран от Израел Източен Ерусалим.

Израел смята Ерусалим за своя неделима столица, а за палестинците Източен Ерусалим е столица на държавата, за която жадуват.

Известния с непредвидимостта си Тръмп изпращаше смесени сигнали за начина по-който ще подходи към израелско-палестински конфликт.

Две държави или една държава

През предизборната си кампания той обеща да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, скъсвайки с продължила десетилетия американска дипломация и предизвиквайки тревога сред палестинците и в арабския свят. Сега той като че ли вече не бърза да изпълни това обещание.

На срещата си с Нетаняху в Белия дом през февруари Тръмп заяви, че би подкрепил виждането за една държава. Така той постави под въпрос многогодишни международни усилия за договаряне на концепция за две държави и заложи на израелската десница.

Същевременно обаче той призова Израел да спре заселническите дейности в окупираните територии, които отдавна тревожат палестинците и голяма част от света.

Хамас отхвърли определението "терористична групировка"

Палестинската ислямистка организация Хамас, която контролира ивицата Газа, се възмути от определянето й от американския президент Доналд Тръмп като терористична групировка.

Това описание - добави Хамас - показва пълната пристрастност на Тръмп към Израел.

В реч пред лидери от 55 мюсюлмански страни в саудитската столица Рияд Тръмп каза, че те трябва да поемат водеща роля в борбата с радикализацията.

"Изявлението, описващо Хамас като терористична групировка, е недопустимо, то изкривява имиджа ни и показва пълна пристрастност към ционисткия окупатор", посочи говорителят на Хамас Фаузи Бархум.

Палестински активисти зоват за "Ден на гнева"

Палестински активисти призоваха за "Ден на гнева", когато президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Западния бряг утре, предаде Асошиейтед прес.

Организацията "Комитет за върховно национално лидерство" призова за демонстрации на Западния бряг. В нея влизат различни палестински фракции, включително движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас.

Цел на акцията е да се привлече вниманието към продължаващата от месец гладна стачка на стотици затворници, държани от Израел.

Това ще бъде и протест против несправедливата според много палестинци подкрепа на САЩ за Израел.
 
Комитетът заяви, че палестинските фракции "отхвърлят американската позиция, която е в полза на окупацията".