Стотици палестинци извършиха вечерните си молитви пред стените на джамията Ал Акса, протестирайки срещу мерките за сигурност, наложени от израелските власти, които решиха да монтират метални детектори около джамията „Ал Акса“.

В знак на протест, местните мюсюлмани отказаха да влязат в джамията и проведоха петъчната молитва по улиците около храма.

Превантивната мярка за сигурност беше наложена, след като миналата седмица там въоръжени палестинци убиха двама израелски полицаи. Според израелските сили за сигурност оръжието е било укрито на Храмовия хълм.

След сравнително спокойния ден насилието избухна отново близо до епицентъра на настоящата криза в Стария град на Ерусалим.

Израелската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне палестински демонстранти, които хвърляха камъни. Палестинското здравно министерство заяви, че един палестинец е загинал при друг сблъсък край града, с което жертвите от последните два дни достигнаха седем.

Според палестинския Червен полумесец 57 човека са пострадали при сблъсъците с полицията.

Израелското контраразузнаване е провело през изминалата нощ съвместна операция с армията на Западния бряг на река Йордан. В резултат от акцията са арестувани 25 бойци на палестинското движение Хамас, включително негови високопоставени ръководители

Едновременно с това израелските власти са инсталирали нови охранителни камери на входа към Храмовия хълм (Площада на джамиите) в Стария град на Ерусалим - свещено за мюсюлмани и юдеи място.

Същевременно представители на властите започнаха да намекват, че се обмислят алтернативи на металодетекторите, чието монтиране провокира дни на насилие и засилено напрежение в региона.

Франция, Швеция и Египет поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради сблъсъците в Ерусалим, което ще се проведе в понеделник.

На заседанието "ще се обсъди спешно как може да се подкрепят призивите за деескалация", заяви постоянният представител на Швеция в ООН Карл Скау.